0


Geçen hafta Pazar akşamı misafir geleceğini öğrenince annem revani yapmamı istedi. Ben yemek sonrasında çayla ikram etmek için hafif pastaların, bisküviyle yapılan sütlü tatlıların ideal olduğunu düşünsem de annem revanide ısrarlıydı, o yüzden ben de revani yaptım. Revaninin keki pişerken ikimizi de bir düşünce aldı, yanına ne yapmak gerek? Çözümü bulan annem oldu, "şimdi bu tatlının yanına kurabiye gibi birşey gitmez, hafif tuzlu bir atıştırmalık olmalı, susamlı çubuk gibi!"

O böyle deyince ben de epeydir denemek istediğim bir tarifi hayata geçirebileceğim için sevindim. Hayalimde kıtır kıtır ve bol susamlı çubuklar vardı, acaba hazırları kadar güzel ve kıtır olurlar mı diye endişeli olsam da sonuç harika oldu! Annem ilk pişen tepsideki çubukların en kızarmışını seçti ve hımm hımm diyerek onayladı:)

Ben bu tarifi "kurtarıcı tuzlu tarif" ilan ettim. Tuzlu birşey olmalı ama ne? diye düşünülen her durum için ideal. Özellikle çay içerken, büyükçe bir bardağa doldurularak, ortadaki sehpaya koyulabilirler:) Hazırlaması birazcık vakit alsa da kesinlikle değer!

Malzemeler: (34 adet çubuk)

- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 125 g tereyağı -oda ısısında-
- 1/2 limonun suyu
- 1/2 su bardağından 1 parmak eksik su
- 1 yumurtanın akı
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı esmer şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (ben normal una az miktarda kepekli un karıştırdım)

Üzeri için:

- 2 yumurtanın sarısı
- Bolca susam + çörekotu karışımı

Yapılışı:

1. Zeytinyağını, tereyağını, limon suyunu, suyu ve yumurta akını derin bir kaba alın, mikserle ya da parmak uçlarınızla ezerek iyice karıştırın.

2. Karışıma unla birlikte kabartma tozunu, tuzu ve şekeri ekleyin, gerektikçe yavaş yavaş un ekleyerek, elinize yapışmayan bir hamur elde edin.

3. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp avucunuzda çubuk şekli verin. Ne kadar ince yapabilirseniz o kadar iyi olur, pişerken de kalınlaşıyorlar. Dilerseniz çubukların bir kısmına örgü şekli de verebilirsiniz. Hazırladığınız çubukları bir tabağa koyun. Susam ve çörekotu karışımını da ayrı bir tabağa koyun.

4. Hazırladığınız çubukları tek tek önünüze -kesme tahtası ya da tezgah üzerine- alın, çubukların her yerine hafifçe çırpılmış yumurta sarısı sürün. Daha sonra susam-çörekotu tabağına alarak her yerini bulayın. Tüm çubukları bu şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine düzgünce sıralayın.

5. Önceden 180-200 derece ısıttığınız fırında iyice kızarana kadar pişirin (sanırım Pazar günü voltaj düşüktü, benim çubuklarım 200 derecede 35 dakikada ancak piştiler!)


Çay yanında bir tane alın.
Sonra bir tane daha..
Sonra... :)

Yorum Gönder

 
Top