0
Esmer iç pilav tarifi
Esmer, kepekli, kabuklu ya da tam pirinç.. Siz hangi tanımı tercih edersiniz bilmem ama ben bu pilava iç pilavın esmeri adını yakıştırdığımdan esmer pirinç diyeceğim. Esmer pirinç harika bir besin maddesi. Herşeyden önce işlem görmediği için doğal. Kepeği ayrıştırılmadığı için beyazlatılmış pirinçten daha besleyici, doyurucu ve elbette faydalı. Diğer tam tahıllar gibi bol miktarda B ve E vitamini, fosfor ve en önemlisi lif içeriyor. Nişastası yok, yıkadığınızda beyaz pirinçte olduğu gibi bembeyaz sular akmıyor. Üstelik gerçekten çok lezzetli!

Nerede okuduğumu anımsamıyorum ama bir yerde beyaz pirinçten yapılmış pilav yemenin avuç avuç şeker yemekle aynı kapıya çıktığını okumuş ve dehşete kapılmıştım. Gerçi bunun abartılı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum, yani o kadar da değildir herhalde?! Diğer yandan doğruluk payı da yok değil, beyaz pirincin çok faydalı olduğu da söylenemez. Glisemik endeksinin çok yüksek olduğu, yani kan şekerini hızla yükseltip aynı hızla düşürdüğü için çabuk acıkmaya, bir anlamda boş kalori almaya neden olduğu bir gerçek...

Uzun süredir esmer pirinçten güzel bir pilav yapmalı, şöyle doya doya yemeli diye düşünüyordum. Ama karbonhidrat krizlerinde makarna hep baskın çıkıyor, pilavı sürekli erteliyordum. Normalde pek pilav aramam, makarnaya düşkünümdür, pilav olmasa da olur benim için. Pek de tüketilmez zaten bizde.. Ya da çoğu kez bulgur pilavı yapılır. Geçen haftasonu uzun zaman önce aldığım ve azıcık kullandıktan sonra bez torbaya sararak kaldırdığım esmer pirinç paketini dolaptan çıkardım. Hala sağlam mı diye kontrol ettikten sonra acilen bir pilav yapmaya karar verdim. Doğal bir tahıl olduğu için diğer canlılar da çok seviyor çünkü, daha önce bir paketi dolapta unutup onlara yem etmiştim.

Annem mutfaktaki faaliyetime biraz şüpheyle yaklaştı elbette... Esmer pirincin mutfağımıza girmesi pek uzak bir tarih değil çünkü, annemi ikna etmek için az dil dökmedim! "Ben yemem, oturup kendin yersin" diyerek inatlaşıyordu benimle. Faydalarını ne kadar anlatsam da kabuklu pirinç yenir miymiş diyor, başka birşey demiyordu. Sonunda ne yapayım, yemezse ben yerim diye düşünerek ilk paketi aldım. Az miktarlarda kimi yemeklere atmaya başladım, mesela yerelmasına, bazı çorbalara.. Böyle böyle annemin inadını kırdım, ama bir türlü pilav yapmaya cesaret edemiyordum (bir tencere pilavı da tek başıma bitiremem ya?) Endişemin bir nedeni de beyaz pirinçten farklı bir yapıda olduğu için su oranını doğru ayarlamak meselesiydi. Sonunda azıcık yaptım, denemek için... Başarılı olunca da bu kez annemin böyle daha çok seveceğine inanarak iç pilav teşebbüsünde bulundum. Ne yalan söyleyeyim, benim canım da iç pilav istiyordu:) Sonuç: Kırlı kızartmasının yanına bir pilav ancak bu kadar yakışırmış, tekrar yapmalıymışım!

Pirinci diyet nedeniyle ya da başka nedenlerle tüket(e)meyenler esmer pirinci rahatlıkla deneyebilir. Çok sağlıklı bir lif kaynağı olduğu için, içiniz rahat olarak yiyebilirsiniz. Tabi kalorisini azaltmak gerekirse o zaman iç pilav değil normal pilav yapmak lazım. Ama iç pilavın lezzeti de başka!

Esmer iç pilav


Son olarak, esmer pirincin pişmesiyle ilgili birkaç küçük ama önemli notum var, sonra hemen tarife geçeceğim. Ben ilk denemelerimde pek iyi pişirememiştim, deneye-yanıla sonunda ölçüleri öğrendim:

* Kullanmamız gereken su oranı: 1 ölçü pirince 3 ölçü su. Beyaz pirinci 1'e 1,5 ölçüyle pişirdiğimizi varsayarsak esmer pirinci bunun 2 katı suyla pişireceğiz.
* Pişme süresi : 35-40 dakika
* Pilav dışında kullanımı: Eğer pilav yapmayacak, yemeklere, çorba ve salatalara atacaksak önceden haşlamak gerekiyor, yemeğimiz çoktan piştiği halde pirinçler pişmeyebilir çünkü.. (tecrübeyle sabit:) Haşlamak için bir ölçü pirince 4 ölçü su ekleyip, pirinçler yumuşadıktan sonra fazla suyunu süzerek kullanabilirsiniz..

Esmer İç Pilav için Malzemeler (5 Kişilik)

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı çamfıstığı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı esmer pirinç
  • 6 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

  1. Tereyağını pilav tenceresinde ya da genişçe bir tavada eritin. Fıstıkları yağda hafifçe pembeleştirdikten sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin, bir müddet birlikte kavurun. Daha sonra ayıklayıp yıkadığınız esmer pirinci ekleyin, kavurmaya devam edin.
  2. Suyu yavaşça tencereye dökün, kuşüzümlerini ekleyin, tuzu da serpip kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Bu uzun sürüyor ama endişe etmeyin.
  3. Pilavınız suyunu çektikten sonra ocağı kapatın, maydonozları ve baharatları ekleyin, karıştırıp dinlenmeye bırakın.

Esmer iç pilav tarifi
Esmer pirinci doğal ürün dükkanlarından alabilirsiniz ama artık marketlerde de kolayca bulunuyor, pekçok markanın esmer pirinci var. Fiyatı beyaz pirince göre malesef yüksek, işlem görmediği halde neden yüksek olduğunu da anlamak zor!

Sağlıklı beslenmenin bedeli neden hep daha yüksek olur? Bu uzuuun konuya girmeden, ileride doğal ve sağlıklı besinlere daha fazla talep olmasını ve fiyatların da düşmesini umuyorum deyip noktalıyorum...

Yorum Gönder

 
Top