0
Uzun bir zaman dilime yayılmış keyifli bir haftasonu kahvaltısında, fırından yeni çıkmış sıcak poğaçalar kadar insanları gülümseten ve mutlu eden çok az şey var sanırım... Taze demlenmiş çay kokusuna karışan poğaçaların kokusu, bazen taze ekmekten ya da yeni bir fıstık ezmesi kavanozundan bile daha mutlu edebiliyor..

Patatesli Poğaça Tarifi


Epeyce ara verdikten sonra çok özleyince, bir önceki Pazar sabahı için zeytinli poğaçalarımdan yapmıştım. Tam bir poğaça canavarı olan Sevim çok sevinmiş ama aslında canının en çok patatesli poğaça istediğini söylemişti. Ben de bir sonraki hafta patatesli yapmaya söz vermiştim. Güzel bir tarif için kaynak bulmak hiç zor olmadı, Arzu-Ülfet Aygen'in "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamurişleri" kitabı hala başucumda duruyor çünkü.. Cumartesi akşamı kitabın poğaçalar bölümünü açtığımda karşıma çıkan ilk tariflerden biri patatesli poğaça olunca çok sevindim ve ertesi sabah için patateslerimi haşlayıp hazırladıktan sonra uyudum. Pazar sabahı da biraz erkence kalkıp poğaçaları pişirdim. Mayalı bir tarif olmasına rağmen korktuğum kadar vakit almadı, hamuru fırında -yoğurt ısısında- bekletince kısa sürede maya geldi. İlk bekleme sırasında iç malzemeleri, ikinci beklemede de sofrayı hazırlayınca epey vakit kazanmış oldum.

Poğaçaların dışı taze ekmek kabuğu gibi çıtır çıtır, içiyse -hem mayalı hem patatesli bir hamur olduğundan- yumuşacık oldu. Sanırım dışındaki çıtırlığın sebebi yüksek ısıda kısa sürede (tıpkı küçük ekmekler gibi) pişmesi.. Biz poğaçaları bu haliyle çok sevdik, ama siz dışının da yumuşak olmasını isterseniz fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısını biraz zeytinyağı ile karıştırıp sürebilirsiniz. Lezzetine gelince... Patatese kimyon kesinlikle çok yakışıyor, ben poğaçada kimyon kullanacağımı düşünemezdim doğrusu ama iyi ki tereddüt etmeyip eklemişim!

Patatesli Poğaça


Sevim uyanıp poğaçaları görünce gerçekten çok mutlu oldu ve kendini birazcık kaptırdı:) Onun böyle iştahlı yemesine bayılıyorum! Biz kahvaltıdayken komşumuz Nazike teyze geldi, onu yöresel yemekler etkinliği için soru yağmuruna tutmadan önce çayla birlikte poğaçalardan ikram ettim. Sonuç olarak bu patatesli poğaçalar herkes tarafından beğenildi, memleketimizin yemeklerinden, tatlılarından bahsettiğimiz keyifli bir kahvaltı oldu...

Malzemeler:

  • 1/2 paket (21 g) yaş maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 4,5 - 5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • Haşlanmış ve ezilmiş 2 orta boy patates
  • 1 adet yumurta
  • 125 g tereyağı (oda ısısında)

Harcı için :

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Haşlanmış ve ezilmiş 3 orta boy patates

Yapılışı

  1. Patatesleri ılımaları için önceden haşlayın, hamur için ve harç için olanları ayrı kaplarda ezerek bekletin.
  2. Mayayı ve balı ılık sütün içinde eritip 20 dk dinlendirin. 4 su bardağı unu geniş bir kaba alın, üzerine tuzu serpiştirip ortasını havuz gibi açın. İçine yumurtayı, ezilmiş patatesleri, yumuşamış tereyağını ve maya karışımını koyup parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Hamur elinizden kolay ayrılıncaya kadar gerekirse un ekleyerek yoğurun (bana toplamda 4,5 bardak un yeterli oldu).
  3. Hamuru 6-7 dk kadar yoğurduktan sonra toparlayıp üzerini örtün, ılık bir ortamda kabarıncaya kadar (30-40 dk) dinlendirin.
  4. Bu arada harcı hazırlamak için soğanı küçük küçük doğrayın, zeytinyağını tavada ısıtın, soğanları ve tuzu ekleyip soğanlar hafifçe şeffaflaşana dek kavurun. Baharatları ve patatesleri ekleyin, 5-6 dk karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alın.
  5. Mayalanan hamuru 20 eşit parçaya bölün. Böylece kocaman poğaçalarınız olacak, ama daha minik olsunlar derseniz daha fazla sayıya bölebilirsiniz. Her bezeyi tezgahta elinizle kahve tabağı büyüklüğünde açın. Yarısına 1 yemek kaşığı harç koyun, diğer yarısını üstüne kapatıp parmak uçlarınızla kenarlarına bastırın.
  6. Yağlı kağıt serili tepsiye sıraladığınız poğaçaları 20 dk kadar da tepside bekletin. Bu arada fırını 220 derece ısıtın. Tepside tekrar hafifçe kabaran poğaçaları sıcak fırına sürerek üzerleri güzelce kızarıncaya kadar (yaklaşık 20 dk) pişirin.

Güzel bir tesadüf olarak, poğaçalar fırındayken NTV'de Defne Sarısoy'un Güzel Pazar programında Arzu Hanım'ın kitabıyla ilgili bir haber yayınlandı. Arzu Hanım ve annesi tam tahmin ettiğim gibi son derece sıcak ve sempatik insanlar. Özellikle Arzu Hanım sağlıklı beslenme kararlarının ışıltısını yüzünde taşıyor gerçekten! Birlikte mutfağa girip çekim ekibine harika şeyler hazırladılar.

Tamamen doğal ve sağlıklı malzemeler kullanılarak pişirilen bu poğaçaları sanırım siz de sofranıza ayrı bir mutlulukla getirirsiniz. Son olarak kitaptaki bir tavsiyeyle noktalayayım: Bu poğaçalar çok besleyici ve doyurucu oluyor. Bu nedenle uzun bir yolculuk için ya da birşeyler yeme fırsatınızın olmayacağı her yer için önceden hazırlayıp çantanıza koyabilirsiniz... Okulda, ofiste, piknikte, çay ya da ayran eşliğinde yemek için daha sağlıklı bir hamur işi düşünemiyorum!

Yorum Gönder

 
Top