0

Nihayet bahar..
Ben çok da şikayetçi değildim serin havalardan, hatta bu yıl alerjinin şiddetine dayanamayıp iğne yemek zorunda kaldığım için serinliği ve yağmuru tercih eder haldeydim. Yine de güneşli ılık günler insana bambaşka bir enerji veriyor.

Ama bahara ve içimdeki inanılmaz heyecana rağmen bugünlerde garip hallerdeyim dostlar..
Tüm evlilik hazırlıklarının benzer süreçlerden geçtiğini, bunu yaşayan ne ilk ne de son kişi olduğumu, eninde sonunda geçeceğini, ve hatta bu sürecin gayet de keyifli olabileceğini bilsem bile; olur olmaz herşeye endişelenen, herşeyi kafasına takan, sebepsiz yere huzursuzlanan biri oldum son günlerde... Duygusallık zaten dizboyu.. Üstelik, çok şükür herşey yolunda gidiyor. Yukarıdan bir el uzanıyor sanki bize, attığımız her adımda.. Buna rağmen kimi zaman kendimi oturmuş olabilecek aksilikleri düşünürken buluyorum. Bana herşeyin harika olacağı ne kadar çok söylenirse o kadar rahatlıyorum. Normal mi tüm bunlar?

Çin böreğini Filiz annem yapmıştı, onlara gittiğimde. Öyle de güzel olmuştu ki. Annelerden yana şanslıyım, ikisi de çok becerikli:) Tarifini aldım hemen böreğin, adını çok duysam da kendisini ilk tadışım oldu bu. Aslında yağda kızartılır ve pırasalı bir içle yapılırmış, annemin yaptığında ise peynir ve maydanozlu bir iç vardı ve hafif olması için fırında pişmişti, böyle de güzeldi. Sıcak sıcak, çayla birlikte harika oluyorlar.. Üstlerindeki galeta unu sayesinde de çıtır çıtır börekler bunlar. Ben kendim denediğimde pırasalı iç ile deneyeceğim.

Tarifini alırken yine zorlandım, hiçbir şeyin ölçüsü yoktu:) Ama zaten göz kararı da yapılabilecek, kolay bir börek.. Daha önce bu tür börekler yapan herkes az çok malzeme miktarını tahmin edebilir diye düşündüğüm için yazıyorum. Kendim denediğimde ölçerek yapar ve düzeltirim.

Malzemeler:
(16 börek için)

- 4 adet yufka
- Eritilmiş tereyağı + sıvıyağ karışımı
- Süt
- 1 yumurta
- Galeta unu
İç malzeme:
- Lor + maydanoz + kırmızı toz biber karışımı
ya da
- Pırasa + havuç karışımı*


Yapılışı:

1. Her yufkayı 4'e bölerek 16 parça yufka elde edin.

2. Her parça yufkanın üzerine fırçayla önce 1 kaşık süt ve 1 kaşık tereyağı + sıvıyağ karışımı sürün. Daha sonra iç malzemeden koyup dikdörtgen şekilde katlayın.

3. Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın, üstlerine fırçayla çırpılmış yumurtayı sürün. Ardından bolca galeta unu serpin.

4. Önceden 175 derece ısınmış fırında, üstleri güzelce kızarana kadar pişirin (ben kendi fırınımda bunu 200 derece olarak düşünüyorum).

* Pırasalı iç hazırlamak için, bir miktar sıvıyağda ince kıyılmış pırasayı soteleyin. Ocağı kapattıktan sonra rendelenmiş havuç ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.

Yorum Gönder

 
Top