0

Bugün sizlerle tadına doyulmaz, haşhaşlı çörek tarifini paylaşıyorum. Bizim memlekette, düğünlerin, bayramların vazgeçilmez çöreğidir. Haşhaş satın alındıktan sonra tavada, tadını verinceye kadar kavrulur  sonra dibekte (ağaçtan yapılmış büyük havan) dövülürdü. Ne kadar döversek dövelim, yeterli mi ? diye sorduğumuzda, büyüklerimiz her zaman - bir iki daha vur... derlerdi. O yüzden tadı ne kadar güzelse, zahmeti de o kadar çoktu. Ama şimdi büyük markatlerde ve şarküterilerde ezilmiş haşhaş bulunuyor. Fırından alınan ekmek hamuru ile de yapılabilir.  

Malzemeler:
        
 Hamur malzemeleri:
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1 paket instant kuru hamur mayası,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 5-6 su bardağı un,
  • 2 su bardağı kadar ılık su,
  • Üzeri için 1 yumurta,
İç Malzemesi:
  • 2 su bardağı haşhaş ezmesi,
  • Dövülmüş ceviz, arzu ettiğiniz kadar,( koymayabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
Yapılışı:
  1. Un elenir  kuru maya ile karıştırılır. Ilık su, şeker ve tuz ilave edilir, su kontrollü eklenerek yoğurulur. (Hamur ne fazla cıvık olacak ne de fazla sert). Üzeri örtülür ve 40-45 dakika ılık ortamda mayalanması için bekletilir. ( mayasının çabuk gelmesi istenirse, hamur mayaladığınız kabı , içine sığabileceği daha geniş, içinde sıcak su olan kaba koyup öyle mayalandırabilirsiniz)
  2. Bu arada haşhaşın içine yağ ve ceviz ilave edilir karıştırılır. Hamurun üzerine kolay sürülecek kıvamda olmalı. Yağ miktarı ona göre ayarlanır.
  3. Hamur mayalandıktan sonra, hamurdan büyük bir parça alınır el ile yayılır. Üzerine ceviz, haşhaş ve yağ karşımı sürülür. Hamur enlemesine şeritler halinde kesilir. Kesilen şeritler üst üste konulur ve burulur.
  4. Sonra hamur ikiye kesilir, kesilen parçalar tepsi boyuna göre uzatılarak burulur, yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün hamur bitinceye kadar aynı işlem yapılır. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür, Tepside el mayasının gelmesi için biraz bekletilir.sonra 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

Yorum Gönder

 
Top