0

Karnabahar mı? Karnıbahar mı?

Türk Dil Kurumu der ki!

karnabahar isim, bitki bilimi (karna'bahar) Rumca + Farsça bah¥r
1. isim, bitki bilimi Turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki (Brassica oleracea botrytis)

Bu kadar bilgiden sonra güzel bir yemeğini yapalım, karnabaharın.

Malzemeler

1 orta boy karnabahar
Limon

Sosu için
300 gr. kıyma
1 yemek kaşığı salça
3 soğan
4 yeşil biber
2 tane domates
2 diş sarımsak
Karabiber
Kırmızı biber
Sıvıyağ
Tuz


Hazırlanışı

Karnabahar güzelce ayıklanır, yıkanır ve küçük küçük bölünür.

Üzerini geçmeyecek kadar su konulur. Suyuna yarım limon sıkılır ve haşlanır (çok haşlanıp hamur gibi olmayacak, hafif diri kalacak) ve suyu süzülür.

Daha sonra sosu hazırlanır. Soğan ve biberler sıvıyağda hafif pembeleşir. Kıyması eklenir ve iyice kavrulur. Salçası konulur ve kokusu kalmayana kadar kavrulur. Kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış domatesler eklenir (bu sefer koymadım ama yemeği lezzetlendiriyor). Ocaktan almadan sarımsaklar doğranır, tuzu, baharatları atılır ve 1-2 dakika daha pişirilir.

Haşlanan karnabaharlar yayvan bir tencereye alınır ve dizilir. Üzerine sosu dökülür. Yemeğinizi bu şekilde hazırlayıp ikinci gün -yenileceği zaman- pişirebilirsiniz. Ya da borcama dizip fırında da pişirebilirsiniz. Sunumu daha şık oluyor.

Üzerini geçmeyecek hatta bir parmak altında olacak kadar su konulur. 15-20 dakika kadar pişirilir.

Afiyet olsun...



Yorum Gönder

 
Top