0


Kurban bayramının hemen ertesinde yapılmış bir yemek olup, yılda bir kere yapılan bir tariftir. Gerçi ben en son 4 yıl önce yapmıştım :)) Bizim kuzunun gömleğimden 6 adet çıktı.
Valla yemek nefis oluyor da, tam bir kolestrol bombası. Gerçi senede 1 kere 1 adet yemişiz ne olacak :))

Malzemeler:

  • 1 kuzu gömleği ( iç organlarını saran zar kısım)
  • 1 adet kuzu ciğeri (herhalde 200 - 250 gr kadar)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar kuş üzümü
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar fıstık
  • 1 yumurta
  • Bol nane ve yenibahar (olmazsa olmaz)
  • Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar tarçın
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ayrıca ciğeri kavurmak içinde 1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı:
  1. Ciğerleri küp küp doğrayıp ayrı bir tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağda,  suyunu verip tekrar çekene kadar pişirin. Çok da pişirmeyin sertleşmesin. Ciğeri ayrı pişiriyorum ki pilavın rengini değiştirmesin.
  2. Aynı anda diğer tencerede yemeklik doğradığımız soğanları tereyağ ve zeytinyağı içinde kavurun. İçine fıstıklarıda atın. Sonra pirinci (yıkayıp 20 dk.'da ılık suda beklettiğimiz) de atıp kavurmaya devam edin. Üstüne baharatları ve kuş üzümünü atın. İçine pişirilen ciğerleri de atın. 1'e 1.5 oranında su koyup pişirin. Ben çok fazla çektirmiyorum. Çünkü fırında biraz daha pişecek.
  3. Gömleği sıcak suda açtırın. Kalın yerlerini mutfak makası ile kesin çıkarın. Yaklaşık 15 x 15 cm boyutunda kare olarak kesin. Çukur bir kasenin üstüne gömleği açtıra açtıra oturtun. Ortasına alabildiği kadar pilav doldurun. Gömleğin uç kısımlarını pilavın üstüne bohça gibi kapatın.
  4. Ters çevirip, yağlı kağıdın üstüne dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürüp, üstleri nar gibi kızarana kadar 200 derece pişirin.
Kalan pilavı ayrıca servis yaptım. Daha az yağlı :))

Yorum Gönder

 
Top