0


Karadeniz gezisinde Akçaabatta meşhur köfteci Cemil Usta'da yemiştim ilk defa. Oyyy oyyy oyyy bayıla bayıla yemiştik. Sonra benim için son derece zor olan ( yufkaları ince açma kısmı) bu tatlıyı çok sevdiğim için bir kaç kere daha yaptım. Eğer baklava yufkasını güzel güzel açabiliyorsanız bu tatlıyı mutlaka denemenizi tavsiye ederim.


 Malzemeler :

Yufkası için :
  • 1 yumurta
  • 1 aida çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Alabildiğine un
  • 1 fiske tuz
Muhallebisi için : (Benim muhallebim biraz koyu oluyor)
  • 6 su bardağı süt ( 1.5 litre süt yani)
  • 2 yumurta sarısı
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1.5 su bardağı toz şeker 
Üzerine 200 gr tereyağ

Şerbeti için :
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

  1. Önce muhallebisini hazırlayın. Çelik tencereye 5 su bardağı sütü dökün. Üzerine toz şekeri ilave edip kaynatın. Diğer tarafta 2 yumurta sarısını bir kaseye alın. Üzerine un, nişasta, pirinç ununu alıp karıştırın. Üzerine bir fiske tuzu  ve ayırdığınız 1 bardak sütü ekleyip iyice çırpın. Kaynayan süte yavaş yavş ekleyerek çırparak pişirin. Kenarda dursun arada bir çırpın ki üstü kabuk bağlamasın.
  2. Bu arada şerbetini de yapın soğusun.
  3. Yufkasını hazırlamak için kabın içine yumurtayı kırın. Üzerine sütü ve sıvıyağı ekleyerek karıştırın. Alabildiği kadar un ile tuzunu ( aslında karabiberde oluyor ama ben koymadım) ve kabartma tozunu ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak ve kulak memesi kıvamına gelecek bir hamur elde edin. Hamuru 30 bezeye ayırın. Bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 15 er tane üst üste koyun. Yuvarlak fırın tepsinizin büyüklüğünde açın. ( Ben burada orta boy bir tepsi seçiyorum ki zaten çok büyük açamıyorum :)))
  4. Açtığınız hamurlardan ilkini ( 15 tane üst üste koyduğunuz ) yağlanmış tepsiye alın. Üzerine ılınmış ara ara çırptığınız muhallebiyi alın. İkinci hamuru da muhallebinin üstüne kapatın.  Kare kare dilimledikten sonra üzerine eritilmiş tereyağını  gezdirin. 180 derecede kızarana kadar pişirin.
  5. Tatlının o ilk sıcaklığı geçince üzerine ılınmış şerbetini dökün. Valla sonrada keyfini çıkara çıkara yiyin.

Yorum Gönder

 
Top