0



Son 1 aydır siteye yeni tarif eklemediğimi farkedince tuhaf bir burukluk hissettim içimde. Haftada birkaç kez güncellemeden rahat edemediğim blogumdan neden bu kadar uzaklaştığımı düşündüm. Yoğunluklar, telaşlı geçen günler, hızla akan zaman, mutfağa bazen sadece bir kahve almak için girilen sabahlar, birkaç galeta ve peynirle geçiştirilen yorgun akşamlar derken yemek yapmanın benim için aslında bir meditasyon olduğunu, mutfakta rahatlayıp mutlu olduğumu unutuvermişim...

Geçen akşam mutfağa bu düşüncelerle girdim ve önce ekmek yapmak için hamur yoğurdum. O mayalanırken de bu tartı pişirdim. Küçük elektrik sobasının yanına koyduğum hamurum 2 katına çıktığında yüzüme yayılan gülümsemeyi görmeliydiniz.. Ne kadar özlemişim! Ekmekler daha önce tarifini yayınladığım Semmel ekmeklerinin üstü tohumlu versiyonları. Susam, çörekotu, haşhaş ve kabak çekirdekli olmak üzere küçük ekmekçikler yaptım, bir tanesinin üzerine de kaşar peyniri koyup pişirdim. Tarifi burada.)

Kayısılı tart ise kahve yanında güzel giden, basit ama lezzetli bir tart. Ben üzeri için Koska'nın light reçellerinden kullandım ama sizin ev yapımı kayısı marmeladınız varsa tercih edebilirsiniz.

Malzemeler:

- Yaklaşık 1-1,5 su bardağı un
- 125 g tereyağı (biraz yumuşak)
- 1 yumurta
- 1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı saf vanilya
- Bir tutam tuz
Üzeri için:
- 200 g kayısı reçeli
- 1 yumurta sarısı


Yapılışı:

1. Unu eleyip tereyağı, yumurta, pudra şekeri, vanilya ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun.

2. Hamur elinize yapışmayan kıvama gelince 10 dk kadar dinlendirin. Tekrar yoğurup yumurta iriliğinde bir parçayı ayırın. Gerisini yağlı kağıt serili küçük bir kelepçeli kalıbın tabanına döşeyin. Kenarlarını hafif yükseltin.

3. Reçelden 2 yemek kaşığı ayırıp kalanını hamurun üzerine düzgünce yayın. Ayırdığınız küçük hamurdan ince çubuklar yaparak tartın üzerine kafes şeklinde yerleştirin. Çubukların üzerine yumurta sarısı sürün.

4. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp tabanındaki kağıdı sıyırın, servis tabağına alın. Ayırdığınız marmeladı suyla sulandırıp fırçayla üzerine sürün, servis yapın.


Bunlar da güzel ekmekçiklerim:)
2 tanesi dilimlenip buzluğa atıldı, ilerleyen günler için. Zira anne kuşun ellerinden çıkmış olan ekmeklerin şahı geliyor bugün, kargoyla! Anneciğim düğün telaşında benim valizime birşeyler koyamadığı için dert etmiş içine, ben döner dönmez kargo hazırlamaya başlamış. Başka güzel şeyler de varmış pakette; otların kralı, zeytin güzelleri, serbest gezen tavuk yumurtaları gibi:) Umarım sağ salim gelirler!

Yorum Gönder

 
Top