Kardeşim gelmişken iki el birlik olup çok özlediğim kiraz yaprağından ekşili köfteyi yapalım dedim .biraz oyalayıcı ,teferruatlı bir yemek ,çok sevdiğim için hiç zahmeti gözüme gelmeden hazırlayıp sarmaya başladık derken yoğurtlu ekşili suyunu bir taraftanda soğan sosu kavruldu .kaç tabak yediğimi hatırlamıyorum ama hala gözüm doymamıştı.....:)))))
GEREKLİ OLANLAR:
- Sarmak istediğiniz kadar kiraz yaprağı(ilk çıkan taze yaprakları toplanacak sarmaya hazır olması için hafif haşlanacak)
- 3 Su bardağı yarma bulguru(bizde yöresel adı budur.Eğer siz bulamassanız kısırlık bulgura az miktarda un ilave edip kullana bilirsiniz)
- 1 kg yoğurt suyunu hazırlamak için
- erik ekşisi suyu hazırlanırken 1veya2 kaşık katılır
- 3 yemek kaşığı un
- tere yağı( yarısını sıvı yağda katabilirsiniz)
- 2 kg soğan
- tuz
- Yarma bulgurunu su ve tuz katıp iyiceyoğuralım
- kiraz yapraklarının içine bir çimdik olacak kadar koyup ince ince saralım.
- Parmaklarımızın arasında biriktirip
- haşlayacağımız tenceremize dizelim
- sarma işlemi bitince üzerini geçecek kadar
- kaynamış su ve tuzunu katıp köfteleri iyice pişirelim
- haşlanan köfteleri süzgeçe boşaltıp hafif üzerine soğuk su gezdirelim
- diğer tarafta soğanları minik küp doğrayalım bol tereyağında hafif kahve rengi olana kadar kavuralım
- büyük bir tencereye yoğurdu,unu , erik ekşisini ve tuzunu katıp kaynayana kadar karıştıralım.
- kaynamaya başlayınca köfteleri suya ilave edip 5,10 dk köftelerle beraber kaynatıp,servis edeceğimiz tabaklara alıp üzerine kavurduğumuz soğan s / osundan döküp servis edelim.
- Bu tarifimi safiye hanımın etkinliğine gönderiyorum kolaylıklar diliyorum.
Yorum Gönder