0



Aslında niyetim mercimek köftesi yapmaktı.. Ama Yeliz'in daha önceki gelişinde de mercimek köftesi yaptığımı hatırlayınca böreklerin yanına ikinci bir tuzlu olarak patates köftesi yapmaya karar verdim. Bu kez Sahrap Soysal'ın köşesinde gördüğüm gibi yuvarlak şekil vermeyi ve köfteleri şehriyeye batırmayı denedim, kızartmak açısından biraz zor oldu, çünkü maşayla çok nazik döndürmek gerekiyor. Yine de görünüşlerini böyle daha çok sevdim. Kızarmış şehriyeler ise çıtır çıtır bir lezzet verdi!

Bu köfteleri tuzlu bir çeşit olarak çay saatlerinizde ikram edebileceğiniz gibi yemeklerin yanına garnitür olarak da hazırlayabilirsiniz. Patates püresi kullanılan yerlere yakışacağını düşünüyorum. Kızarttıktan sonra soğumalarına izin vermeden servis ederseniz çok daha güzel olur. Kızartmanın zararını ise havlu üzerinde fazla yağını aldırarak ve mümkünse zeytinyağı kullanarak hafifletmek mümkün:)

Ceviz büyüklüğünde toplar yaparsanız bu ölçüyle 28-30 adet patates köftesi çıkıyor:

Malzemeler:

- 5 adet orta boy patates
- 1 adet yumurta
- 100 g tulum peyniri (veya eriyebilen başka bir peynir)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 ufak kase kadar tel şehriye
- Kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı:

1. Patatesleri bol suda kapağı kapalı olarak haşlayın. Ilıdıktan sonra kabuklarını soyun ve derin bir kase içerisinde çatal yardımıyla ezin.

2. Peyniri rendeleyerek patateslere ekleyin, yumurtayı da kırın. Tuzu, karabiberini ekleyin.

3. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tel şehriyeye bulayın. Önce tüm topları hazırlayıp sonra şehriyeye bularsanız daha kolay olur.

4. Kızdırılmış zeytinyağında güzelce kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine çıkarın. Daha sonra başka bir havlu serdiğiniz servis kasesine alarak üzerlerine kürdan batırın, sıcak sıcak servis yapın.

Yorum Gönder

 
Top