0
Nasıl da soğudu hava.. Şu an öğle saati olmasına rağmen hala ısınamadığım için paltomla oturuyorum ofiste. Tabi akşam dışarı çıkınca donmamak için birazdan çıkartmam gerekecek.. Ne yapmalı, sıcak su torbasıyla mı gezmeli? Ne içtiğim kahvenin faydası var bugün, ne de burnumun dibinde duran elektrikli ısıtıcının. Hasta mı oluyorum desem, değil, iyi hissediyorum. Hava gerçekten soğuk… Geçen kış yaşayamadığımız kış teşrif etti anlaşılan.

Ispanak Çorbası Tarifi

Şimdi iki kış önce verdiğim benzeri bir kök ıspanak çorbası tarifini anımsadım. Onu yazarken de çok soğukmuş hava, ben anneme ıspanakları yıkaması için duygusal baskı yapıyormuşum. Şimdi annemin emeklerini anımsadıkça hakkını nasıl öderim diyorum. Ödeyemem ki! Ben çok üşüyorum diye ıspanakları o yıkar, hatta ben istemeden başka hazırlıkları da yapar, bana işten gelince pişirme kısmını bırakırdı güzel annem. Şimdi tabi herşeyi kendim yapıyorum, ama neyse ki mutfağım annemin evindeki mutfak gibi soğuk değil. Anneciğim soba sadece salonu ısıttığı için yıllarca mutfakta üşüyerek yaptı yemeklerimizi.. Ödeyemem hakkını.

Gelelim bu güzel çorbanın tarifine..

Kök ıspanak çorbasına bayılsam da, yapraklarından yapılan çorbayı da çok seviyorum. Bence ıspanakla arası hoş olmayanların da sevebileceği bir çorba bu. Blender ile daha da inceltip ıspanakları görünmez kılmak mümkün ama bence bu haliyle çok güzel oluyor. Ispanakları incecik doğramak yeterli. Bu kez Emine Beder’in tarifini denedim ve çok sevdim. Geçenlerde yaptığım yemekten kalan ıspanaklarımı da değerlendirmiş oldum. Buzdolabımda kalanlar değerlenince mutlu oluyorum. Çöpe boş kutuları, poşetleri vs. atarken "o da bitti, bu da bitti oh ne güzel" diye mırıldanıyorum hatta bazen.

Buz gibi kış akşamları yaşıyoruz artık, eve dönünce sıcacık çorbalar içip içinizi ısıtmayı ihmal etmeyin. Ispanaklarınızı önceden yıkayıp temizlerseniz bu çorbayı pişirmek hiç vakit almıyor.

Malzemeler
  • 250 gr ıspanak (yaprakları)

  • 1/3 su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı kullandım)

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1,5 su bardağı süt

  • 2 su bardağı su

  • 1 yumurta sarısı

  • ¼ limonun suyu

  • Tuz


Üzeri için (arzuya göre)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Toz kırmızı biber

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

  • Kıtır ekmek

Yapılışı
  1. Ispanakları yıkayıp temizleyin. Suyunu iyice süzdürüp incecik doğrayın. Soğanı da küp küp doğrayın.

  2. Tencereye zeytinyağını koyun, ısınınca üzerine soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra ıspanakları tencereye alın, 2-3 dk daha soğanlarla birlikte kavurun.

  3. Unu ıspanakların üzerine serpin, birkaç kez çevirin. Sütü ve suyu ekleyin. Tuzunu da ayarladıktan sonra sürekli karıştırarak pişirin.

  4. Çorba kaynadıktan sonra altını kısın, ayrı bir yerde yumurta sarısı ile limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız karışımı kaynayan çorbaya yavaş yavaş dökün. Birkaç dakika sonra çorbayı ocaktan alabilirsiniz.

  5. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerlerine zeytinyağında hafifçe yakılmış kırmızı biber gezdirin. Kaşar peyniri ve dilerseniz kıtır ekmek serptikten sonra servis yapın.

Ispanak Çorbası

Kıtır ekmekler için bir öneri

Yağda kıtırlaştırılan ekmekler ne kadar lezzetli olsalar da, zaten yağlı olan çorbalar için fazla geliyor diye düşünüyorum. Ben son zamanlarda her türlü çorba servisimde masaya bir kase de kıtır ekmek koyuyorum. Bunun için yöntemim fırında kıtırlaştırmak. Ekmeklerimi (beyaz değil, daima tam buğday ya da çavdar türü ekmekler) küp küp doğruyorum. Ufak bir fırın kabına alıp 150 derece ısıttığım fırına atıyorum. Servis öncesi 10 dk kadar yeterli oluyor. Daha yüksek ısıda daha kısa sürede olabilir. Çok hafif oluyor bu ekmekler, kaseye attıkça atmak istiyor insan.

Yazarken biraz ısındım sanki. Bir de eve gidip sıcacık bir çorba içsem...

Yorum Gönder

 
Top