0
kaymakli baklav( www.negatif.com )

Bu baklavayi da bayramdan once denedim ve cok begenildi.Tarifi ile bende porselen demlik cay saati tarifleri etkinligine katilmak istedim.Etkinlige evsahipligi yapan ve beni de davet eden sevgili arkadasimiz AYSE ye yani KESKINLININ MUTFAGi na cok tesekkurler ediyorum.
Simdi tarifime baslayabiliriz.

KAYMAKLI BAKLAVA
Malzemeler;
2 yumurta
1 cay bardagi siviyag
1 su bardagi maden suyu
1 corba kasigi sirke
1 cay kasigi tuz(silme)
4 su bardagi baklavalik un
200gr antep fistigi
1,5 paket tereyagi(250+125 gr)
300 gr misir nisastasi(acmak icin)
KAYMAK ICIN:
4 su bardagi süt
6 corba kasigi irmik(tepeleme)
3 corba kasigi seker
SERBET ICIN:
4 su bardagi seker
4 su bardagi su
1 tatli kasigi limon suyu

YAPILISI:

  • Once kaymagimizi hazirlayalim:süt,seker ve irmik bir tencereye alinir ve karistirarak pisirilir koyulasip kaynamaya baslayinca ocaktan alinir.Bir kenarda sogumaya birakilir.
  • Hamuru bir gece onceden yogurdum boylece hamur dinlenmis oldu ve yufka acarken hic zorlanmadim cok cabuk ve kolay acildi .
  • Hamur icin yumurta,maden suyu,sirke,siviyag az tuz tel bir karistiriciyla cirpilir,daha sonra un azar azar ilave edilir .Kulak memesi yumusakliginda ve ozlü bir hamur elde edene kadar yogrulur,uzun süre yogurmak gerekiyor.Üzeri güzelce kapatilir ve hava almayan bir kap tercih edilmelidir.Ben tupperware hamur legenimin icinde muhafaza ettim.
  • Ertesi günü hamurdan 20 adet beze hazirladim ve bir tepsiyi unlayip üzerine dizdim.Bir naylon torba kullanarak üzerini kapattim.2 saat daha dinlendirip sonra ise koyuldum..
  • Once tereyagini erittim ve eriyen tereyaginin icindeki yagin tortusunu rengi sararip bir araya toplaninca bir tel süzgecten gecirip süzelim ki baklavamiz kara kara olmasin tortu firina firince yanmasin !!!!!!biraz soguttum.Bezeleri teker teker nisasta ile actim.Yufkalar cok ince olmali yani karinca yazisini bile okuyabilmelisiniz.Birdahaki sefere sizin icin actigim yufkalarin resimlerini cekerim insallah .
  • Tepsimizi yagladim ve ilk yufkayi tepsiye serdim.Yufka tepsiden buyuk oldugu icin kenarlarini keserek fazlaliklari ayirdim,yufkamizin üzerine bir yumurta fircasi ile erittigimiz tereyagini once bir kac yerine serpiyoruz sonra da her tarafina firca ile sürüyoruz.ama tereyagi cok fazla olmamali yani sadece hertarafina ince olarak sürülmeli.
  • her yufkada ayni islemi yaptim .Kenarlarindan cikan parcalar da yaglanmis yufkanin üzerine güzelce serilip onlarin üzeri de yaglanmali.7 adet yufka acilip ta tepsiye serildikten sonra yani 15 kat elde edildikten sonra hazirladigimiz krema her tarafina esit sekilde yayilarak serilir.daha sonra tekrar yufkalar acilarak kenarlari cikarilarak serilen her kat tereyagi ile yaglanarak 5 yufka daha acilir ve serilir yani 10 kat daha serildikten sonra yufkanin üzerine robotta cekilmis antep fistigi serpilir.
  • Kalan bezeler de tekrar herkat yaglanarak serilmeye devam edilir.en son yufka acilip kenarlari cikarilir ve en üstteki yufka kenarlarindan acilarak onun altina serilip yaglanir ve üzeri son yufka ile tekrar kapatilir.15-20 dakika bekletiliphafif kuruyunca kesmesi daha kolay oluyor istediginiz sekilde kesebilirsiniz.Ben assagidaki gibi kestim.
  • Kalan tereyagi isitilir ve kesilen baklavamizin üzerine kasik yardimi ile dokülür.Her tarafine gezdirildikten sonra 170 c lik onceden isitilmis firinda alti ve üstü kizarana kadar güzelce pisirilir.
  • Baklavamiz firindan alinir ve sogumaya birakilir.Serbet hazirlanir seker,su bir tencereye alinip kisilmis ateste sararip biraz koyulasana kadar kaynatilir en son limon eklenir.Serbet de biraz sogutulur ilik serbet soguk baklavamizin üzerine dokülür.
  • 1 saat dinlendirildikten sonra baklavamiz servis edilebilir.

AFIYETLER OLSUN!!!

PÜF NOKTASI!!!!! Hamurun bir gece onceden yogrulmasi cok onemli gercek tende yufkalar cok cabuk, kolay ve ince aciliyor.

Eritilen tereyaginin tortusu mutlaka süzülmeli yoksa baklavamiz in üzerinde ve icinde yanan tortular kararir ve cirkin bir gorüntü olusur....



Kaymakli baakla( www.negatif.com )

Yorum Gönder

 
Top