0

Haftaya kurabiyelerle başlamanın keyifli olacağını düşündüm. Hazır sayfanın tepesine bir vapur, bir de sade kahve fincanı kondurmuşken, yanında bir de kurabiye olsun. Ne de olsa çoğunuz ellerinizde çay bardaklarınız ya da kahve fincanlarınızla, belki bunaldığınız bir an soluklandığınızda açacaksınız sayfamı. Üzerinizde Pazartesi’nin sıkıntısı olacak belki.. Akşam eve gittiğinizde yapacağınız şeyleri düşünüyor olacaksınız. Ne yapsam da değiştirsem şu ruh halini, nasıl mutlu etsem kendimi, nasıl ödüllendirsem..
.. kurabiye yapmaya ne dersiniz?

İyi gelir kurabiye yapmak.
Nedense kek yapmaktan da, başka tatlılar yapmaktan da daha terapi edici bir özelliği vardır. Ondan daha etkilisi ekmek yapmaktır tabi, ama kahve keyfi söz konusu olunca kurabiye daima önce gelir.

Geçen hafta yaptığım bu kurabiyeleri biz o kadar sevdik ki, sırasını bekleyen tarifleri bırakıp bunu öne aldım:) Çikolatalı olmazsa kurabiye yemeyen sevgilim bile (belki artık çikolatayla arasını açması gerektiğini kabullendiğinden) sevdi bu kurabiyeleri. Ben de kurabiye kutusuna doldurup, sabah kahvelerimin yanında birer ikişer atıştırmak için ofise getirdim.

Tarifi, Hayattan Renkler mail grubunun Mutfakta Zen olduğu dönemde, yani çok eskilerde :) Demet hanım yazmıştı. Bu tür kurabiyeleri sevdiğim için saklıyordum ne zamandır, denedim nihayet. Tarifteki un ve yulaf ezmesi miktarları çok daha fazlaydı, ben önce bir miktar yulaf ezmesi koyup, gerisini aldığı kadar un ekleyerek tamamladım. Siz de miktarları kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Dışı sert olmasına rağmen ısırdığınızda içi yumuşak bir kurabiye. Pekmezin hamur işlerine verdiği lezzeti ben çok seviyorum. Kurabiyelerin lezzeti bir yana, kan şekerini dengelemek için idealler, beyaz şeker ve beyaz un içermiyorlar. Yulaf ezmesi zaten harika bir bitkisel protein. Yani diyetteyseniz bile (1-2 taneyi geçmemek şartıyla) atıştırabilirsiniz.

Malzemeler:

- 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 185 gr pekmez (yaklaşık 3/4 su bardağı)
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 çay kaşığı karbonat
- Bir fiske tuz
- 125 gr yulaf ezmesi
- Aldığı kadar tam buğday unu

Yapılışı:

1. Tereyağını mikserle krema haline getirin. Azar azar pekmezi ekleyin. Vanilyayı da ekleyip çırpın.

2. Yulaf ezmesi, un, karbonat ve tuzu karışıma ekleyin. Mikseri bırakıp elinizle yoğurun. Hafif yapışkan bir hamur olacak. Şekil verilebilecek bir kıvam alana kadar un ekleyin. (Eğer şekil vermekte çok zorlanırsanız çok fazla un eklemeyin. Onun yerine elinizi zeytinyağı ile yağlamayı deneyebilirsiniz, ben gerek duymadım.)

3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk pişirin. Tel üzerinde soğumasını bekleyin.


Kalan yulaf ezmenizi kavanoza koyup saklayın ve tüketmek için çok fazla beklemeyin. Bu harika yiyeceği kahvaltıda yerseniz çok büyük iyilik edersiniz kendinize.. Üstelik hem fazla kalori almış olmazsınız, hem de yüksek enerjiyle güne başlarsınız. Ben yulafın pişmiş (lapa) halini sevmiyorum, çok sevdiğim bir kahvaltılık şöyle mesela:

4 kaşık yulaf ezmesine 1 bardak ılık süt eklenir, 1-2 kuru kayısı, kuru incir, biraz kuru üzüm (her tür kuru meyve olur, evde ne varsa) ilave edilerek hepsinin yumuşaması için 10 dk beklenir. Daha sonra üzerine kabuklarıyla 1 elma doğranır, bir-iki parça ceviz ya da fındıkla süslenir. Kalorili bir tarif gibi görünebilir bu, ama değil. Uzun yıllar kahvaltılarımı böyle yaptım ve o dönemde hiç kilo almadım. Şimdilerde canım kızarmış ekmek ve beyaz peynir istiyor kahvaltıda, bu da bir dönemdir geçer mi bilmem?

Yorum Gönder

 
Top