0
Geçenlerde sevgilimle daha önce hiç sıcak şarap içmediğimizi ve bir kışın daha bitmekte olduğunu farkedince acilen bahane aramaya başladım. Ne zaman yapsam, nasıl bir sürpriz hazırlasam diye... Sonunda, muhtemelen yılın son soğuk günlerini yaşarken, ve sevgilim geçen hafta yeni işine başlamışken, hem kışa veda edelim hem de yeni işi kutlayalım diye düşündüm.

Sıcak Şarap


Böylece dün gece mutfağım bir cadının mutfağına dönüştü. Tencerede türlü baharatlar kaynarken tüm evi saran kokuyu keyifle içime çekiyor, bir yandan da niye daha önce yapmadım ki diye kendime kızıyordum. En son sıcak şarabı Sevim'le birlikte -ikimiz de evlenmeden önce- içmiştim sanırım. Ne çok zaman geçmiş! İşten gelir gelmez pişirdiğim tarçınlı kurabiyeler sıcak şaraba eşlik etmek için bekliyordu masanın üzerinde. Sonunda en sevdiğimiz kupalarımıza şaraplarımızı koyup kurabiye tabağımızı da alarak kanepeye yayıldık ve kimbilir kaçıncı kez "Kaldırım Serçesi"ni izledik Dvd'de.

Daha önceki sıcak şarap denemelerimde kök zencefil ve kakule kullanmamıştım. Ama yemekbiz mail grubumuzda epey zaman önce sıcak şaraptan bahsedildiğinde bu iki baharatı not almıştım bir kenara. Bu kez Müge'nin anlattığı şekilde denedim ve yaptıklarımın en güzeli oldu diyebilirim. Bu iki karakterli baharat öyle güzel aromalandırdılar ki şarabı, tadına doyamadık! Bir sonraki kışa, en azından sonbahara kadar epey özleyeceğimiz kesin.

Sıcak şarap tarifi


Malzemeler
  • 1 büyük şişe kırmızı şarap
  • 2 su bardağı içme suyu
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 5 adet kakule
  • 7 adet karanfil
  • 3 adet kök zencefil
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet portakal kabuğunun rendesi
  • 5 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı
  1. Öncelikle 2 bardak suyu tencereye baharatlarla birlikte alarak kaynatın. Kaynadıktan sonra suyun yarısının buharlaşmasını bekleyin.
  2. Tencerede kalan 1 bardak kadar su ve baharatların üzerine şarabı boşaltın. Elmayı kabuklarıyla birlikte, 4'e bölerek ekleyin. Portakal kabuklarını ve şekeri de ekleyip karıştırın.
  3. Tencerenin başında bekleyerek kaynamasına izin vermeyin. İçilecek sıcaklığa gelip gelmediğini tadına bakarak kontrol edebilirsiniz. Yeterince sıcak olduğunda süzgeçten geçirip baharatlarını çıkartın ve mis kokulu şarabınızı kupalara koyarak servis yapın.

Sıcak şarap artarsa soğumasını bekleyip cam şişe içine alarak buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra cezvede ısıtarak içebilirsiniz, tabi aroması biraz daha keskin olacaktır.

Sıcak şarabın yanına tarçınlı kurabiye o kadar yakışıyor ki! Bu ağızda dağılan güzel kurabiyelerin tarifi için sizi Açık Büfe'ye yönlendireceğim. Sevgili Nezaket, bu muhteşem kurabiyeleri paylaştığın için çok teşekkürler!

Tarçınlı kurabiye

İşte size kış bitmeden mutlaka denemenizi önerdiğim iki lezzet...

Bahar geliyor nasılsa, arkası yaz...Benim gibi kışseverlerin, havanın kapalı ve yağışlı olduğu bu son günlerin keyfini çıkartması gerek!

Ben artık Pazar keyfime çikolatalı kekim ve yanında kitabım ile devam edeyim...

Yorum Gönder

 
Top