0

Çok uzun zamandır mutfağımda kek, kurabiye ve türevleri pişmiyordu. Bayram öncesi planları arasında bulunan hediyelik çikolata alışverişi kısmına gelince duraksadım. Neden kendim birşeyler yapıp götürmüyordum ki? Herkes için bir klasik haline gelmiş olan çikolata yerine, ev yapımı güzel bir kek ya da bir kutu kurabiye eminim güzel bir sürpriz olurdu. Bu düşünceyle alışverişimi tamamlayıp kolları sıvadım ve mutfağım bayram tatili boyunca seri üretime geçti:)

Siz deyin terapi, ben diyeyim huzur.. Çok özlemişim.
Fırından her akşam ayrı bir lezzet çıkıp ertesi sabah şık ambalaj kağıtlarıyla paketlendi ve gittiğimiz adreslerde sevinçle karşılanıp ikram edildi. Ben de o kadar keyif aldım ve mutlu oldum ki, bundan sonraki bayramlarda da bunu sürdürmeyi düşünüyorum.

Tarife geçmeden önce, yaptıklarım arasında bulunan çok özel iki tariften bahsetmek istiyorum: Cafe Fernando'da yayınlandığından beri denemek için fırsat kolladığım Fındıklı ve Çikolatalı Yulaflı Kurabiye, istisnasız herkes tarafından çok ama çok beğenilen, ev yapımı olduğuna inanılmayan bir kurabiyeydi. Denemeyenlere şiddetle öneririm. Yine aynı blogdan havuçlu kek de bir diğer tavsiyem, özellikle benim gibi son dönemlerde havuçlu kek krizine girdiyseniz çok iyi geliyor!

Bu tarif ise, evde ayva marmelatı yapmak ve onu kullanmak için uzun zamandır beklettiğim bir tarifti. Dr. Oetker tariflerinden biri, yani her zamanki gibi güvenilir ve sonuç harika. Marmelatla birlikte içindeki şeker miktarı sizi aldatmasın, çok tatlı olmuyor kesinlikle. Biraz heybetli olmasından da kaynaklı olarak, ideal lezzette bir kek. Arada çatala gelen marmelat ve ceviz parçaları çok hoş.. Mis gibi kokusunu söylemeye bile gerek yok! Tam bir kış keki.


Malzemeler:

- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1,5 su bardağı (170 gr) toz şeker
- 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
- 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1,5 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 limon suyu
- 1 paket sade kek unu
- 1 su bardağı (90 gr) dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı ayva marmelatı

Yapılışı:

1. Yumurtaları şekerle birlikte, mikserle önce düşük sonra yüksek devirde 5-6 dk boyunca çırpın.

2. Sütü, tereyağını ve limon suyunu ekleyip biraz daha çırpın.

3. Tarçını ekleyin, kek ununu azar azar ekleyip, un gözden kaybolana kadar düşük devirde çırpmaya devam edin.

4. En son cevizleri ve marmelatı ekleyip, karışana kadar çok az çırpın.

5. Hamuru yağlı kağıt serili 26 cm. çapında bir kelepçeli kalıba dökün, üzerini düzeltin. 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Üzeri kızardığı zaman kürdanla kontrol ederek fırından alın.

Bu, çayla güzel giden keklerden.
Hani mis gibi bergamut kokulu, taze bir çayın yanında...

Bir haftasonu dışardaki puslu havadan evinize kaçtığınızda, deneyin derim.
Tarçın ve bergamut kokusuyla doldurun mutfağınızı.
Sonrasında kanepede dizlerinize çekeceğiniz yumuşacık bir örtü ve elinize alacağınız şahane bir kitap da eşlikçisi olursa, bundan güzel kış keyfi olur mu?


Herkese iyi bayramlar dilerim, ağız tadı ve mutlulukla...

Yorum Gönder

 
Top