0
Haşhaşlı Çörek
Oturduğumuz yerin sahilinde her ürünü çok lezzetli olan bir fırın var.1 numara simitidir ama bizim için haşhaşlı çöreğide çok özeldir.

Teyzemin evine çok yakın olduğu için bir misafirmi geldi Serpillllll koş haşhaşlı al,anneme birimi geldi 'Serpil gelirken haşhaşlı çörek almayı unutma diye sıkı sıkı tembihlenir':))

Daha evvel burada daha sert kıvamlı kurabiye türü bir haşhaşlı yapmıştım ama bu seferki bildiğimiz mayalı hamurdan!Bu arada bunu yedikten sonra anladımki bizim fırının haşhaşlı çöreği hiçte o kadar güzel değilmiş hıhhh;;;;;;;;;;;;;;)

HAŞHAŞLI ÇÖREK

1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yumurta(sarıları üzeri için)
1 küp pakmaya(yaşmaya)
2,5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçine;

4 yemek kaşığı ezilmiş sarı haşhaş
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı toz şeker





Süt ve suyu karıştırıp el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar ısıtın ve 1 küp yaşmamayı içinde eritin.

3 bardak un ve diğer hamur malzemelerini karıştırıp gerektiğinde un ilavesi ile ele yapışmayacak ancak yumuşak bir hamur elde edin.Yumuşak olması hamurun kabarması ve piştiğinde de yumuşak kalması için çok önemli!Hamurun üzerine strec film geçirip ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.

Haşhaş ezmesi şeker ve sıvıyağı koyu akışkan kıvam elde edene kadar karıştırın. (bu karışıma isterseniz 3-4 çorba kaşığı ceviz kırığıda ekleyebilirsiniz o zaman yağ ve şeker miktarını biraz arttırın)

Mayalanan ve 2 katına çıkan hamuru bir kere daha yoğurun.Hamuru 3 parçaya bölüp her bir parçayı tezgaha biraz un serpip açabildiğiniz kadar ince açın.(tabi yufka kadarda ince değil :))

Haşhaşlı karışımı hamurun her yerine eşit yayın ve hamuru rulo sarın.Yağladığınız yuvarlak pandispanya kalıbınıza rulodan 3 er parmak genişliğinde kestiğiniz parçaları yukarı bakacak şekilde dizin bu şekilde 45 dakika daha mayalandırın.

Mayalanma sonunda üzerine yumurta sarısı sürüp 175 dereceli ön ısılı fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun...


Bu arada bu tarifi 75.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Birdilim düş'e gönderiyorum :))

Ben bu sıralar takip edemiyorum ama sırası gelen arkadaşlar bana yorum bırakırsa ihmal etmemeye çalışırım tarif göndermeyi .Kolay gelsin :)

Yorum Gönder

 
Top