Ama bir gün Tijen ablayla yazışırken dayanamayıp bu fotoğrafı da yolladım ona. Biz böyle birşey yapıp yiyoruz ama acaba bize özgü bir egzantriklik mi bu da? sorusuna bir yanıt bulabilmekti niyetim. Meğer bizde acayiplik yokmuş, her sebzeyi-otu kavurangiller olarak pek bir sevdiğimiz patlıcan kavurmasından kışın da mahrum kalmamak için yazdan patlıcan kurutan bir biz değilmişiz..
Dedi ki ablaların güzeli;
"Sibel'ciğim, kuru patlıcanı koy bence çünkü birçok yerde insanlar doğranmış ya da uzun uzun şeritler halinde kesilmiş kuru patlıcan bulabilirler. Antalya'da da satarlar pazarda. Hem de nasıl biliyor musun iki parmağınla zafer işareti yap, onun gibi dilimleyip iplere dizerek kuruturlarmış. Onlar önce haşlanıyor sanırım sonra da kavruluyor diye hatırlıyorum."
O böyle deyince tamam o zaman dedim, bu şahane kış yemeğinin tarifini verebilirim. Patlıcanı benim gibi bağımlılık derecesinde seviyor, ama en iyisini yapıp mevsimini bekliyorsanız yemek için, tam da bu zamanlarda çok özlemiş olmalısınız. Belki özleminizi kuru patlıcan dolmalarıyla ya da közlenmiş patlıcan konserveleriyle gidermeye çalışıyorsunuzdur ama kesmiyordur. O zaman yakınlarınızdaki bir pazara gidip köylü teyzelere sorun, muhtemelen dolmalık kuru patlıcan satanlardan yemeklik kuru patlıcan da bulabilirsiniz, belki büyük aktarlarda bile vardır.
Patlıcanı evde kendiniz kurutacaksanız
Yazdan hazırlanan tüm kışlık sebzeler gibi patlıcanların da en lezzetli olduğu zamanı bekliyoruz. Zamanı gelince, dilediğimiz kadar patlıcanı alıp 1-2 parmak kalınlığında şeritler halinde doğruyoruz. Daha sonra ipe diziyor, temiz bir sofra bezi üzerine serip (veya çamaşır ipine de asıp) havadar ve gölgelik bir yerde kurutuyoruz. Patlıcan kurutmanın en güzel tarafı güneş gerektirmiyor oluşu. Gölgelik yerde kuruttuğunuz patlıcanlar kararmaz, daha güzel olur. Yani yaşadığınız yer fazla güneş almıyorsa bile rahatlıkla patlıcan kurutabilirsiniz..Kuruyan patlıcan dizilerini daha sonra bez bir torbaya koyup yine hava alacak şekilde saklayın (kapalı dolaplar içine koymayın, mutfakta bir yere asabilirsiniz). Burada en önemli nokta patlıcanların kaldırılmadan önce çok iyi kuruması, annemin deyimiyle "takır takır" olması. Aksi takdirde küflenebilirler.
Gelelim yemeğimizin yapılışına!
Malzemeler
- 1 veya 2 dizi kurutulmuş yemeklik patlıcan
- 1 adet kuru soğan
- Birkaç diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Birkaç tane kurutulmuş domates (veya birkaç kaşık konserve domates)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, tuz
- Bir avuç kurutulmuş biber (*)
Yapılışı
- Kuru patlıcanları haşlamak üzere tencereye alıp su ekleyin, patlıcanları suya bastırmak için tıpkı sarma pişirirken yaptığınız gibi üzerlerine uygun bir kapak koyun. Yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 15-20 dk) haşlayın.
- Haşlanan patlıcanları hemen süzgeçe alın, ilk sıcaklığı geçince dikkatle iplerini sıyırın.
- Başka bir yerde zeytinyağında doğranmış soğan ve sarımsakları pembeleştirin. Üzerlerine domates ve biberleri ekleyin, bir müddet karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Suyu süzülen patlıcanları tencereye ekleyin. Yemeğinize renk vermek isterseniz kırmızı toz biber, damak tadınıza göre de tuz serpin. Son olarak 1 çay bardağı kadar da su ekleyin (sulu bir yemek olmayacağı için bu miktar yeterli). 5 dk daha pişirip altını kapatın.
Yorum Gönder