Malzemeler:
2 su bardağı bulgur, 1 küçük soğan, 1 adet yeşil biber, 1 adet küçük patates, 1 kepçe sıvı yağ(tereyağı olursa daha güzel olur), 2 adet domates yoksa 1 yemek kaşığı salça, biraz kavrulmuş kıyma (yoksa etsuyu veya tablet de olabilir), su, tuz, karabiber
Yapılışı:
Yağı bir tencereye koyun. Küp küp doğradığınız patatesleri yağda biraz kavurun, ardından yemeklik doğradığınız soğanları ve biberleri katın. Rengi değişmeye başladığında bulgurunuzu ilave edip onula da biraz çevirin. Küp küp kestiğiniz domatesleri (yazdan yapmış olduğum konserve domates vardı) kavrulmuş kıymayı (kıyma yerine et suyu veya et suyu tablet atabilirsiniz), tuzunu katın. Suyunu da ayarladıktan sonra tencerenizin kapağını kapatın. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Pilavı biraz demlendikten sonra, karıştırıp yanında turşu veya salatayla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
2 su bardağı bulgur, 1 küçük soğan, 1 adet yeşil biber, 1 adet küçük patates, 1 kepçe sıvı yağ(tereyağı olursa daha güzel olur), 2 adet domates yoksa 1 yemek kaşığı salça, biraz kavrulmuş kıyma (yoksa etsuyu veya tablet de olabilir), su, tuz, karabiber
Yapılışı:
Yağı bir tencereye koyun. Küp küp doğradığınız patatesleri yağda biraz kavurun, ardından yemeklik doğradığınız soğanları ve biberleri katın. Rengi değişmeye başladığında bulgurunuzu ilave edip onula da biraz çevirin. Küp küp kestiğiniz domatesleri (yazdan yapmış olduğum konserve domates vardı) kavrulmuş kıymayı (kıyma yerine et suyu veya et suyu tablet atabilirsiniz), tuzunu katın. Suyunu da ayarladıktan sonra tencerenizin kapağını kapatın. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Pilavı biraz demlendikten sonra, karıştırıp yanında turşu veya salatayla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
Bulgurla ilgili bir kaç not:
- Bulgurda koyu renk, geleneksel ve gerçek bulgurun göstergesidir.
- Bulgur üretilirken buğdayın kabuk kısmı daha az alınırsa lif ve mineraller bakımından zengin olur.
- Türk mutfağının vazgeçilmez gıdalarından olan bulgur, besin değerleri bakımından da özel bir yere sahiptir.
- Bulgur, kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
- Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
- Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
- Bulgur, bebeğin ana rahminde sağlıklı gelişmesinde etkili olan folik asit açısından zengindir, bu nedenle hamilelerin bol bol bulgur tüketmesi yararlı olacaktır.
- Ayrıca bazı yörelerde süt veren annelerin bulgurlu yemekleri sık yemesi tavsiye edilir...
Yorum Gönder