Fava herkesin sevdiği, ya da hemen sevebileceği bir meze değil aslında. Lokantalardaki meze tepsilerinde hemen seçiliverenlerden de değil. Zaten güzel yapılmışını bulmak da kolay değildir. Ben yine de, rakı sofralarında da, şarap yanında da mutlaka ararım favayı. Sevgilim malesef pek sevmiyor, o yüzden evde yaptığım favalar genelde başıma kalır:) ama yine de özler ve yaparım arasıra.
İşte güzel bir tarif arayanlar için, ve tabi blog arşivinde mutlaka olmasını istediğim için fava tarifim:
Malzemeler
- 250 gr kuru bakla
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 küp şeker
- 4 su bardağı su
- 1 ufak çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 adet limon
- Bir tutam dereotu
Yapılışı
- Baklayı geceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yıkayın ve tencereye alın.
- Kuru soğanı doğrayarak baklanın üzerine ekleyin. Tuzu ve şekeri ilave edin. Üzerine suyu da koyarak pişmeye bırakın.
- Baklalar iyice suyunu çekip ezilecek kıvama geldiğinde ocağı kapatın. Blenderdan geçirip pürüzsüz hale getirin.
- Derince bir porselen veya cam kabı suyla ıslatın. Hazırladığınız favayı içine dökün. Buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakın. Servis edeceğiniz günden 1 gün önce de yapabilirsiniz.
- Servis edeceğiniz zaman favayı kalıptan ters çevirerek çıkarın. Üzerine limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak hazırladığınız sosu gezdirin. Sosu içine de alması için üzerine birkaç yere kaşık darbesi atabilirsiniz. En son kıyılmış dereotu ile süsleyin.
İşte bıçakla dilimlenecek, ama aynı zamanda ekmeğe de sürülebilecek kıvamdaki nefis favanız hazır.. Eh, artık diğer mezeleri de hazırlayıp güzel bir çilingir sofrası kurmak kalıyor geriye. :)
Yorum Gönder