Bu tarifte organik tam buğday unu kullanıyorum. Tam buğday ve rafine unları karıştırıyorum, ekmek daha çok kabarıyor. Ama tamamen tam buğday unu da kullanabilirsiniz, sadece kullandığınız suyu yarım bardak kadar artırmanız gerekecek. Üşengeçlikten unları elemiyorum, siz elerseniz farklı bir sonuç elde edebilirisiniz. Bu arada ekmeğinizin nasıl olacağını bulunduğunuz yerin sıcaklığı, havanın nemi, hatta kalabalık bir şehirde mi yoksa kalabalıktan uzak bir kır evinde mi yaşadığınız bile etkileyecek (şaka yapmıyorum). O yüzden sizin ekmeğiniz, benimkinden farklı olabilir. Su, un ve maya oranıyla biraz oynayarak istediğiniz kıvamı tutturabilirsiniz.
Tam buğday unlu ekmek
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
300 ml ılık su (100 ml kaynar + 200 ml oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pekmez
1 bardak beyaz un (300 ml'lik bardak ile)
1 ½ bardak tam buğday unu (300 ml'lik bardak ile)
1 silme tatlı kaşığından biraz az instant maya
Tüm malzemeleri üstteki sırayla ekmek makinenizin kovasına yerleştirin. Mayayı unların ortasında açtığınız ufak bir çukurun içine gömün. Kovanın iyice yerleşmiş olduğundan emin olduktan sonra ekmeği “tam buğday” programında çalıştırın. Mis gibi ekmek kokuları gelmeye başladığında makinenin etrafında dolanmaya başlayın. Program bitene kadar bekleyin.
Afiyet olsun!
Yorum Gönder