0




En sevdiğim meyveden blog etkinliği yapılır da, bana ELMA-YE denir de, ben mutfağa girmez miyim? Girerim. Önce anneme yılın ilk elmalarını aldırırım. Köylü teyzelerden alınmış, hiç ilaçsız, hemen çürümeye meyilli, sonyaz elmalarıma gözüm gibi bakarım sonra. Kahvaltı için ofise bile getirir, özlediğim gibi müslime doğrayıp doğrayıp yerim (siz hoşçakalın armutlar mürdümler, elmam geldi!) Eve gidince de tabi elmalı lezzetler için iş başına geçerim...

Gerçekten de 1 numaralı meyvedir elma benim için. İlkbaharın o güzel, o kışkırtıcı meyveleri bile elmanın yerini dolduramaz benim gözümde. Tek bir şekilde yemem gerekseydi kütür kütür ısırarak yemeyi tercih ederdim, nasıl da keyiflidir pespembe, sulu mu sulu, incecik kabuklu bir elmayı dişlemek! Kabuğuyla yemenin daha sağlıklı olduğu ve günde 1 elma yemenin saymakla bitmez faydaları artık herkesin malumu olsa da ben önce tadı diyorum, o eşsiz tadı! Faydaları ekstrası olsun, teşekkür ederiz:)

Elma etkinliğimiz için tarif bulmak hiç zor olmadı. Arşivlerime, yemek kitaplarıma, gazete kupürlerime göz attım, annemin tarif defterini karıştırdım, hepsi elmalı tariflerle doluydu. Bu kez zor olan tarifleri elemek ve seçim yapmak oldu! Sonuçta güzel bir cheesecake, ilginç bir lezzet olduğunu düşündüğüm elma lokması ve elmalı tatların en klasik ve sade formlarından biri olan kaymaklı elma tatlısını sizlerle paylaşmaya karar verdim.

E hadi artık çok bekledik, elmalı birşeyler yiyelim yedirelim, buyrun!

ÇİKOLATALI ELMALI CHEESECAKE


Çikolatalı cheesecake'i geçtiğimiz yaz Didim Özsüt'te bayılarak yemiş ve tatlı krizi halindeyken önüme gelen dev porsiyonu (ama kesinlikle iki kişilikti!) bitiremediğim için üzülerek yarım bırakmıştım...

Epeydir evde de cheesecake yapmak istiyordum, cheesecake tanımından pek hoşlanmadığı için daha önce tatmamış olan annemi de böylece bu lezzetle tanıştırmak. Yapmışken de bari elmalısını yapayım dedim. Annem bir çatal aldıktan sonra "Sibeeeel!" dedi. Hmm, fena bir tanışma olmadı sanırım:)

Sevgili Zeynep de benden bir cheesecake tarifi istiyordu geçenlerde, böylece onun isteği de yerine gelmiş oldu. Umarım beğenirsin Zeynep!

Bu cheesecake tabanında pekçok tariften farklı olarak gofret kullanılıyor. Tabanı ve üst kreması nedeniyle oldukça yoğun bir çikolata tadı var, bu tat peynir katmanı içindeki pişmiş elma dilimleriyle birleşince tam çikolata düşkünlerine göre bir lezzet çıkıyor ortaya. Kullanılan malzemeleri düşününce tehlikeli bir lezzet olduğunu kabul ediyorum, ama bay ve bayan çelik iradeler için bir dilimle yetinmek zor olmasa gerek:)

Benim kullandığım kelepçeli kalıp malzemelerime göre biraz büyük geldi, o yüzden biraz ince cheesecake dilimleri elde ettim. Kalın dilimler için daha küçük (mesela 18-20 cm.lik) bir kalıp kullanmanızı öneririm.

Malzemeler:

- 6 paket çikolatalı gofret (standart boy)
- 50 g katı yağ (tercih ettiğiniz)
- 1 paket labne peyniri (bari light olsun:)
- 3 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 adet yumurta
- 1 paket çiğ krema (200 ml)
- 1 paket vanilya
- 2 adet elma
- 200 g sütlü çikolata (2 büyük kare, 1 baton paket)

Yapılışı:

1. Cheesecake tabanını hazırlamak için gofretleri rondoda çekin, yağı ekleyerek karıştırın. Kelepçeli kalıbınızın tabanına yağlı kağıt serin, üzerine karışımı dökerek bastırın. Bu aşamada oldukça yumuşak bir taban olacak ama piştikten ve soğuduktan sonra ideal kıvamda oluyor.

2. Tabanı 180 derece önceden ısıttığınız fırında 10 dk pişirin ve fırından alıp soğutun.

3. Labne peynirini mikserle çırparak krema kıvamına getirin, unu ve şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.

4. Karışıma yumurtaları teker teker ekleyin, her eklemeden sonra özleşene dek iyice çırpın.

5. Vanilyayı ve çiğ kremanın yarısını ekleyin, çırpın.

6. Kabuklarını soyduğunuz elmaları incecik dilimleyerek karışıma ekleyin (kararmamaları için bekletmeden hemen ekleyin veya doğrudan karışımın içine doğrayın), kaşıkla karıştırın.

7. Hazırladığınız karışımı soğumuş olan tabanın üzerine dökün ve yine önceden 180 derece ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 50 dk - 1 saat kadar pişirin. Fırından alıp soğutun.

8. Soğuyan cheesecake'i kelepçeli kalıptan çıkarttıktan sonra kalıbın tabanından ve yağlı kağıttan da dikkatlice ayırın. Servis yapacağınız pasta tabağına aktarın. Bunun pratik yolu yağlı kağıtla cheesecake arasına ince bir kesme tahtasını yavaşça itmek. Böylece cheesecake'i tahta üzerine alıp oradan da sağ salim servis tabağına alabilirsiniz.

9. Üst kreması için çikolatayı benmari usulü eritin, kremanın kalan yarısını da ekleyerek karıştırın (krema soğuk olduğu için erimiş çikolata tekrar katılaşır, o yüzden kremayı kap hala benmarideyken ekleyin). Hazırladığınız bu sosu fazla bekletmeden cheesecake'in üzerine dökün.

10. Buzdolabında en az 1 gece dinlendirdikten sonra servis yapın.

ELMA LOKMASI


Bu lokmalar yağda kızartılan (ve hani pek yanına yaklaşmak istemediğimiz!) lokmalara çok benziyorlar. Farkları, elmayla yapılmaları ve yağ çekmemeleri, dolayısıyla çok daha hafif olmaları. Zeytinyağıyla yaparsanız daha da iyi olur tabi. Dışı incecik çıtır bir hamur tabakasıyla kaplı, içi ise pişkin elma olunca sıcak sıcak ikram edilesi ve hemen yenilesi lokmalar çıkıyor ortaya. Hamurunu 1 saat bekletmek dışında da hiç vakit almıyor. Hani içeride misafir varken yapılabilecek tariflerden:)

(kızartmaları unuttum diyordum ama unutulmuyormuş, onu da anladım ya hadi neyse, zeytinyağlı:)

Malzemeler:

- 750 g elma (6-7 adet orta boy)
- 125 g un
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet yumurta
- Bir tutam tuz
- 150 ml süt
- 1/2 limon suyu
- 1/2 tatlı kaşığı vanilya
- 100 g pudra şekeri
- Kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı:

1. Unu bir kaba eleyin, içine bir tutam tuz serpin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve yumurtayı ekleyip çırpın. Sütü bu karışıma yavaş yavaş ekleyip tel çırpıcıyla sürekli çırparak krep hamuru gibi bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat bekletin.

2. Bu arada hemen elmaları soyup çekirdek yuvalarını çekirdek çıkartma aletiyle (adı budur herhalde:) çıkartın (dikkat edin, bu bende bir adet parmak ucu delinmesine sebep oldu).

3. Elmaları yuvarlak olarak 1 cm'den daha ince (ama çok ince değil) dilimleyin. Hemen üzerlerine limon suyu gezdirin, kararmasınlar. Daha sonra da pudra şekerinin yarısını vanilya ile karıştırarak serpin, bu şekilde bekletin.

4. 1 saat dolunca hamuru dolaptan çıkarın, yağı tavaya koyup kızdırın. Elmalar sulanmış olacaktır, bir yandan peçeteyle kurulayarak hamura bulayın, kızartın.

5. Üzerlerine kalan pudra şekerini serperek sıcak sıcak servis yapın.

Not: Bu lokmalar gül reçeli ile de servis edilirmiş, severseniz, dilerseniz öyle de yapabilirsiniz.

KAYMAKLI ELMA TATLISI



Ve bunlar da işte o hani "canım tatlı istiyor ama evde malzemem yok, ne yapsam da sakinleşsem" diye dolap çekmece karıştırılan kış akşamlarının bence vazgeçilmezlerinden.. Meyvesi kesmediyse hemen birkaç elma soyulur, tatlı haline getirilip afiyetle yenir.

Tarif klasik olsa da fotoğrafta çok güzellerdi, yılın ilk elmaları bizde böyle yendi, haliyle elemeye kıyamadım!

Malzemeler: (5 porsiyon için)

- 5 adet elma
- 250 g toz şeker
- 150 ml su
- 4-5 adet karanfil
- 100 g süt kaymağı*
- Birkaç dal taze nane

* Katkısız süt pişip soğuduğunda üzerinde biriken kalın kaymak tabakası, kahvaltıda ekmeğe sürülüp bal ve reçelle afiyetle yenebileceği gibi, kaymak ya da çiğ krema gereken yerlerde de kullanılabilir. Ben de bu tatlılarda kullandım. Siz hazır kaymak da kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

1. Elmaların kabuklarını soyduktan sonra çekirdek yuvalarını oyarak çıkartın (yine dikkat:)

2. Elmaları bir tencereye yerleştirip üzerlerine suyu ekleyin, şekeri serpin. Karanfilleri de tencereye atın.

3. Kapağını kapatarak hafif ateşte yaklaşık 20-25 dk pişirin. Elmaların cinsine göre süre değişebilir, o yüzden arada kontrol edin.

4. Pişen elmaları servis tabağına alın, tencerede kalan şerbeti üzerlerine gezdirin.

5. Soğuduktan sonra elmaların üzerlerine birer parça kaymak koyup nane yapraklarıyla süsleyin, servis yapın.


Bir etkinlik daha böylece sona erdi...
Daha doğrusu bloglara tarif ekleme telaşı sona erdi. Sırada sabah kahvemiz eşliğinde blogları dolaşarak herkesler neler yapmış görmek var, en keyiflisi de bu. Hepimizi kış boyu idare edecek kadar elmalı tarif çıkacağı kesin!

Yorum Gönder

 
Top