0



Bu pizza bildiğimiz pizzalardan değil!
Ne isim versem diye düşündüm düşündüm, en uygunu bu olur herhalde dedim, çünkü tabanı neredeyse patatesten ibaret. Üzerinde bir de ıspanak ve mantar düşünün, mmm...

Ispanak dedim, evet!
Güzeller güzeli ıspanak çıkmış da haberim yokmuş. Annem geçen hafta pazardan aldığı ıspanaklardan bahsedince aaa! dedim. Dolaptaki o poşette duranlar ıspanak mıydı? :)

Ispanakları biz çoğunlukla kavurarak yeriz (kavurmadığımız sebze-ot var mı? yok!) Çoğunlukla diyorum, ama başka türlü de pek yemeyiz. Annem bol otlu kış böreklerinde çokça kullanır, ben de bazı deneysel çalışmalarımda kullanırım:) Pirinçle suluca pişirilmiş klasik ıspanak yemeğini hem severek yiyemem hem de bu güzelim otun azıcık zeytinyağında sotelenip üstüne yumurta kırılmış ve sarımsaklı yoğurtla taçlandırılmış hali dururken o bütün lezzeti ve vitamini gitmiş halini tercih etmem, edemem! Hem bizim usül ıspanağın "ıspanak sevmeme sendromu"na da fena halde iyi geleceğine eminim. Otobur ben bile sulu yemeğini sevmiyorsam küçücük çocuklar nasıl sevsin?! Bu kadar laftan sonra Ege usulü ıspanak kavurmasının da tez vakitte yazılması şart oldu sanırım.. Evet:) Ama bugünkü konumuz bu pizza.

Bu tarif gazetelerden kesip sakladığım tarifleri ayıklarken (ne gereksiz şeyler biriktirmişim, inanılmaz!) gözüme çarpmıştı. Günlerden Pazar, vakitlerden akşama doğru olunca, akşama ne yesek ki sorusuna cevap bulunmuş oldu. Bu güzel pizza yapılır, önden de bir tarhana çorbası kaynatılırsa mideler bayram eder. O da yılın ilk çorbası. Geçen yılın tarhanalarından, ama olsun. O kadar çok yapmışız ki geçen yıl, bu yıl yapmasak da idare edecek. Nane unutulmadı değil mi? Hayır, kesinlikle! Ya sarımsak? Olmazsa olmaz ki! Annem çorbayla ilgilenirken ben de bu pizzayı yaptım. Fotoğrafını çekmek ne zaman aklıma geldi dersiniz? Son dilimleri babama servis ederken:) Nasıl acıktıysak artık...

Ben tarifi kendime uyarladım. Tarif vakit alacak gibi görünse de yapmaya başlayınca çabucak hazırlanıyor.

Malzemeler:

- 4 orta boy patates
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1 adet köy yumurtası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Bir tutam maydonoz (birkaç dal)

Üzerine:

- 1 su bardağı ıspanak (ince kıyılmış)
- 1 su bardağı mantar (ince dilimlenmiş)
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber
- 1 avuç rendelenmiş tulum peyniri
- 1 küçücük domates

Yapılışı:

1. Patatesleri haşlayın, beklerken de üst malzemenizi hazırlayın.

2. Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın, ince kıyılmış soğanları hafifçe pembeleşene dek kavurun. Mantarları da ekleyip 2-3 dk daha kavurun, tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.

3. Haşlanıp ılımış patatesleri rendeleyerek yoğurma kabınıza alın. Patateslerin üzerine un, yumurta, zeytinyağı ve ince kıyılmış maydonozları da ekleyerek güzelce yoğurun. Biraz yapışkan bir hamur oluyor patatesten dolayı, ama fazla un eklemeyin.

4. Hamuru 2 parçaya bölün, parçaları elinizde biraz açarak yağlı kağıt serdiğiniz büyükçe bir dikdörtgen fırın tepsisine yanyana yerleştirin. Tepside parmak uçlarınızla hamurları biraz daha açarak tabak büyüklüğüne getirin.

5. Ispanakları az miktarda tuzla biraz ovalayıp hamurların üzerine paylaştırın. Onların üzerine de önceden hazırladığınız mantarlı malzemeyi paylaştırın.

6. Pizzalarınız artık pişmeye hazır. Üzerlerine rendelenmiş peyniri serpip, birkaç dilim domatesle süsleyin.

7. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dk kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servis yapın!...

Yorum Gönder

 
Top