0



Fotoğrafı çekerken o kadar acıkmıştım ki daha yakın planla uğraşamadım. Tabi böyle bakınca alttaki barbunyalar pek görünmemiş. Ama olsun, tadını o kadar sevdim ki anlatmamak olmazdı. Bu güzel yoğurtlu yemek taze barbunya fasulyelerinden yapıldı. Annemle uzun bir süre bu fasulye hayır barbunya tartışması yaptıktan sonra annem noktayı koydu. "Taze barbunya deyince bebelerinden yemeği yapılan barbunya anlaşılır. Bu barbunya fasulyesi!" Peki:)

Her neyse işte, bu güzel yemeği henüz bebeleri çıkarılacak kadar olmamış tazecik barbunya fasulyelerinden yaptım. Görünüş itibariyle zaten bildiğimiz fasulyeden farkları yok. Siz isterseniz taze fasulyeyle de yapabilirsiniz.

Bu sene garip bir şekilde taze fasulyeden soğudum, nedendir bilmiyorum.. İş yerinde çok sık yapıldığı ve malesef kötü yapıldığı için olabilir bu soğuma. Anneciğimin mis gibi fasulyesini bile çok severek yiyememeye başladım bu yüzden. Habire alternatif yollar arıyorum fasulye yemek için. Yaz sıcağında bile kuru fasulye özler olmuştum ki bu tarifle derin bir nefes aldım. Mümkünse ben bir müddet böyle yiyeyim...

Malzemeler: (4 kişilik)

- Yarım kg taze barbunya / fasulye
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı sıcak su
- Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber

Sosu için:

- 1 büyük kase süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay bardağı sıcak su

Yapılışı:
1. Barbunyaları ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın.
2. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin.
3. Fasulyeleri de ekleyerek 5-6 dk kavurun. Üzerine sıcak su ekleyip kapağını kapatın, bir süre kısık ateşte pişirin. Daha sonra kapağını açarak suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.
4. Pişen yemeğinizi servis tabağına aldıktan sonra ılıması için biraz bekleyin. Bu arada sosu hazırlayın. Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtarak içine salçayı ve kırmızı biberi ekleyip ezin. Sıcak suyu da ekleyin, suyu hafif çekip yoğun bir sos oluncaya kadar pişirin.
5. Daha sonra tuzda dövülmüş sarımsak karıştırdığınız süzme yoğurdu yemeğinizin üzerine gezdirin. Krema kıvamında olsun:) En üste de salçalı sosu dökün.


*******************************************


KURABİYEYLE ÇOĞALAN MUTLULUK!

Sevgili Haşmet Babaoğlu Vatan Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında, Ayvalık'ta Güler Pastanesi'nden alıp severek yediği sakızlı kurabiyelerden bahsetmiş ve Portakal Ağacı, Zeytin Ağacı ve Didem'in Günlüğü ile birlikte Sibel'in Kahvesi'ni de anmış. Üstelik mailime gönderdiği nazik yanıtta da arasıra bloguma baktığını ve çok keyif aldığını söylemişti. Sevdiğim ve takip ettiğim bir yazardan böyle güzel sözler duymak beni o kadar mutlu etti ki!
Güne müthiş bir keyifle başladım.. Sonra bu güzel mis kokulu küçük kurabiyelerin ne kadar çok kişiyi mutlu ettiğini ve tanışmamızı sağladığını düşündüm...

Mutluluğun bir tepsi fırından yeni çıkmış kurabiye kokusu kadar yakınımızda olduğunu bir kez daha anladım. Ve "iyi ki.." dedim içimden, yine!
Bugün Vatan Gazetesi almadıysanız yazıyı burayı tıklayarak internet sayfasından da okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Top