0



Evet, dün bir dilim daha kestim hayattan... Tuhaf bir gündü! Sanırım Teraziler dengesizliklerinin zirvesine doğdukları gün ulaşıyorlar:) Tüm gün sayısız haleti ruhiye içerisinde dolaştıktan sonra akşam eve döndüğümde "yeni yaş kararları" almıştım bile, hem de üzerinde fazlaca düşünmeksizin! Sadece içimdeki ses öyle dediği için...

Evde önce en sevdiğim ot yemeklerinden biri, üstüne de anneciğimin benim için hazırladığı pasta bekliyordu beni. Tüm gün leziz bir pastanın hayalini kurduktan sonra, annemin benim için yapacağını tahmin etmeme rağmen, Özsüt'e gidip kocaman bir dilim karaorman pastası yemeyi düşünmeye başlamıştım. Geçen yıl kendi pastamı en çikolatalısından kendim yapmış ve akşamı film izleyerek geçirmiştim. Bu yıl bu kadar hüzne tahammül edemeyeceğimi bildiğimden yapmadım. O her ne kadar "senin pastaların gibi değil" dese de annemin pastası çok güzeldi! Çünkü onda çocukluğumun tadı vardı...


Pastayı güzel birer fincan kahve eşliğinde paylaşırken annemden tarifini istedim. O ise önce benim tahminlerimi istedi. Ben de birkaç çatal aldıktan sonra içine koyduklarını tek tek saydım. Tüm tahminlerim doğruydu ama annem pandispanyayı neyle ıslattığını bilmeme şaşırdı en çok. Onu şaşırtmayı sevdiğimden itiraf etmedim ama buraya yazabilirim:) Tahminim tadından dolayı değildi, çünkü annemin dediği gibi çok baskın bir tadı yoktu, sadece evdeki en sürprizli şey o olduğundan onu kullanacağını düşünmek zor olmadı: Böğürtlen reçeli!

Bu annemin klasik (ve garantili!) pandispanyası aslında. Eskiden beri pasta deyince bunu yapar, benim deneysel çalışmalarıma başlamamdan önce de evde yediğimiz yaş pastalar hep bu temel pandispanyanın farklı kremalı-süslemeli versiyonları oldu. Basit ama çok hafif ve bence çok güzel! Annem tarifini sizinle paylaşmam için anlattı, ben de bir yandan pastamı yiyip bir yandan yazdım:

Malzemeler:

Pandispanya için:
- 4 yumurta
- 4 fincan* un
- 4 fincan toz şeker
- 1/2 paket kabartma tozu
* Türk kahvesi fincanı

Arasına:
-
1 çay bardağı sulandırılmış böğürtlen reçeli suyu
- 2 poşet krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1 adet muz
- 1 adet şeftali
- 1 avuç kadar damla çikolata

Üstüne:
- 1 poşet çikolatalı krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- Pasta süsleri*

* Güney Afrika'dan Türkiye'ye tatile gelirken ne istersin sorusuna hiçbir şey yanıtımı kabul etmeyen sevgili Türkmen beni en mutlu edecek şeylerden oluşan bir paket yollamıştı geçenlerde bana. Pasta süsleri, G. Afrika'nın lezzetli hurmaları, kurutulmuş mangolar ve rendelenmiş hindistan cevizleri! Tümünü en güzel şekilde kullanmak istediğimden saklıyordum ama ilk kullanımları annemin pastasına kısmet oldu:) Tekrar teşekkürler Türkmenciğim!

Yapılışı:

1. Pandispanya için yumurtaları ve şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde en az 7-8 dk çırpın.

2. Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip yumurta-şeker karışımına yavaş yavaş ekleyin. Bu arada mikserle değil tahta kaşıkla yavaş yavaş havalandırarak karıştırırsanız sönmesini engellersiniz.

3. Hamuru 26 cm çapındaki yağlanmış kalıba dökün, 160 derece fırında yaklaşık 40 dk kadar pişirin. Pandispanya çabuk pişen bir hamur olduğundan güzel pişmesi için daima normal kek pişirdiğiniz ısıdan biraz daha düşük ısı kullanın.

4. Ara krema için krem şanti tozlarını sütle çırparak hazırlayın. Bir kısmını üst süsleme için ayırın. Dha sonra muzu ve şeftaliyi küçük küçük doğrayarak krem şantiye ekleyin. Damla çikolataları da ekleyerek karıştırın.

5. Üst krema için çikolatalı krem şanti tozunu sütle çırparak hazırlayın.

6. Kalıptan çıkardığınız pandispanya soğuduktan sonra ikiye kesin. Böğürtlen reçeli suyu ile her iki parçayı ıslatın.

7. Ara kremayı düzgünce yaydıktan sonra üst katı kapatın. Pastanın tamamını çikolatalı krem şanti ile kaplayın. Ayırdığınız beyaz krem şanti ile (sıkma torbası yardımıyla) pastayı süsleyin. Dilediğiniz pasta süslerini kullanabilirsiniz.

Notlar:

***
Yılın ilk muzlarını almış annem, ve bu pastada hemen kullanmış. Siz dilediğiniz meyveleri kullanabilirsiniz elbette. Ben en sevdiğim meyvelerden birine daha kavuştuğum için ayrıca mutlu oldum:)

*** Reçel Muğla'da yaptığımız böğürtlen reçeliydi, ama evde bulunan herhangi bir reçel kullanılabilir tabi.

Bu hafta mutfaktan uzak kaldım biraz. Ama haftasonumu mutfakta geçirmeyi ve yeni denemeler yapmayı planlıyorum! Büyük olasılıkla son uzun haftasonum olacak bu, Ramazan ayıyla birlikte Cumartesi günleri de çalışmaya başlayacağım. Ve kış boyunca da tabi. Dolayısıyla bu 2 günü iyi değerlendirmem gerek...

Yorum Gönder

 
Top