0



Haftasonunda mutfakta epey deneysel çalışmam oldu:)
Sırasıyla hepsini yazacağım.
Bugün bu küçük bezelerle başlamak istedim, bir de aşağıda göreceğiniz güzel biscotti'lerden bahsedeceğim.

Küçükken çarşıya çıktığımızda annem bize pastanelerden “içiboş” alırdı. Kesekağıdına koydukları ve üçer beşer yediğim o bembeyaz çıtır çıtır içiboşların aslında “beze” olduğunu sonradan öğrendim:) Evde de epey başarısız girişimin ardından püf noktalarını birer birer keşfettim ve artık bol bol beze yapıyorum. Hala pastanelerin içiboşlarının nasıl o kadar bembeyaz olabildiğini bilmiyorum, annem fırıncıların fırını farklı deyip çıkıyor işin içinden.

Bizde beze müşterisi annemdir. Ne zaman yumurta akı artsa ve benim canım sıkılsa “hadi beze yap” der. Bana kalsa içine bir yumurta daha kırıp “düşük kolesterol omleti” yapmayı tercih ederim ama beze yapmak da fena bir fikir değil... Hem evde atıştırmalık bir şey bulunması açısından, hem de olur da pasta yapar ve süslemek için malzeme ararsanız yararlanmak için.

Yine denediğim tariflerden birkaç yumurta akı artınca bir beze macerasına daha giriştim. Macera diyorum, çünkü bu kez hoş bir koku verir düşüncesiyle bezelere hindistan cevizi de ekledim! Oldukça da güzel oldular, klasik bezeden daha çok hoşumuza gitti. Bir dahaki sefere kakao eklemeyi düşünüyorum, herhalde öyle de güzel olur.

Güzel bezeler yapmak için;

1. Öncelikle yumurta aklarını sarılardan çok dikkatlice ayırmalısınız. Bir damla bile sarı karıştıysa hiç denemeyin. Ben bir kez denemiştim:)
2. Yumurta aklarını çırpacağınız kap ve mikser uçlarınız kesinlikle kuru ve temiz olmalı. Yine bir damla bile su, yumurta aklarının kar haline gelmesini engeller.
3. Bu koşullar altında yumurta aklarını bir fiske tuzla birlikte katılaşana dek çırpın. Kabı ters çevirdiğinizde köpüklerin yerinden kıpırdamaması gerek.
4. Bu aşamadan sonra bir yandan çırpmaya devam ederek azar azar şeker eklemeye başlayın. Ben yumurta akı başına 40 g kadar şeker kullanıyorum. Daha az veya çok kullanmak damak tadınıza kalmış. Yumurtalar normal ebatta değil de çok küçük veya iriyse kullanacağınız şekeri buna göre de ayarlayabilirsiniz.
5. En son 1 paket vanilya ve 1 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi ekleyin, tekrar çırpın. Yumurta akı 3-4 adet kadarsa bu miktarlar yeterli olur.
6. Hazırladığınız karışımı sıkma torbasına doldurun. Fırın tepsinize mutlaka yağlı kağıt serin. Kağıt üzerine dilerseniz kurabiye ebatında, dilerseniz (süslemede kullanacaksanız) daha küçük ebatlarda bezeler sıkın. Sıkma torbası kullanmak yerine bezeleri iki kaşık yardımıyla da tepsiye koyabilirsiniz.
7. 90 derece önceden ısıtılmış fırında 1 – 1,5 saat arası pişirin / kurutun. 1 saatin sonunda birini bölerek pişip pişmediğini kontrol edin. İri bezeler yaptıysanız içlerinin tam kuruması daha uzun sürebilir.

İşte benim bildiğim kadarıyla beze sırları bunlar...

Gelelim bu güzel biscotti’lere!


Bu biscotti'ler yani çift fırınlanmış bisküvilerin tarifinde hiç yağ kullanılmıyor. Ama bolca kakao, damla çikolata ve antep fıstığı içeriyorlar! Yani çocuk olmak isteyenler için idealler.

Evde annemin pasta süslemesi için aldığı ama pasta bir türlü yapılamadığı için kullanılamayan antep fıstıklarım vardı. Damla çikolatayı da alışverişte aldım. Başka da ekstra malzeme gerekmiyor zaten. Yapımı son derece basit, sonuç şahane.


Cumartesi akşamı bunları güzelce pişirip soğumalarını bekledikten sonra (sabır!) mandıradan aldığım sıcacık akşam sütünü kaynattım ve hemen mavi yelkenli kupama doldurdum. Elime de vicdan azabına dönüşen yarım bıraktığım bir kitabımı aldım ve pikenin altına girdim. Doğan Canku'nun eski bir albümünü koydum. Bir yandan kitabımın sayfalarını çevirirken bir yandan da biscottileri süte banıp banıp yedim!

Tarifi sevgili Devrim'in sitesinden almıştım ve yapılacaklar listesinde beklemekteydi. İyi ki fazla bekletmemişim! Denemek isterseniz tarifi burada bulabilirsiniz...

Yorum Gönder

 
Top