0
Bu kış soğuklarla başımız dertte... Aslında bu cümleyi benim gibi bir kışseverin, hatta kış aşığının kurmaması gerekir ama malesef ben bu kışı hiç sevmedim.. Yaz sıcağıyla boğuşurken (bazıları sıcak sevmez!) kış gelsin hiç şikayet etmeyeceğim soğuktan derim hep ama sözümü bu kış için geri alıyorum! Çünkü ben bu kış çok üşüyorum! Üşümeyi abartıyorum hatta. Evde sobayla kurduğum samimiyet yerimden kalkıp herhangi basit bir işi yapmama bile engel oluyor. Mutfağa bile eskisi kadar sık giremiyorum. Sobalı evin keyifleri olsa da işte böyle kabusları da var malesef; evin diğer bölümlerinin sokaktan farkı olmuyor soğukluk açısından!

Kök ıspanak çorbası


Ofiste de kliması en fazla çalışan benim, buna rağmen ellerimi ve ayaklarımı ısıtabilmem mümkün değil! Kaldı ki burası kar yüzü bile görmeyen bir memleket ve benim karlı memleketlerde yaşamışlığım da var, bu kadar üşüdüğümü hatırlamıyorum.

Üşümemin nedeni kan değerlerim olabilir, annem de yüzümün rengi ve zayıflığım yüzünden (kadın sürekli zayıfladığımı zannediyor nedense, halbuki kilom aynı) kansızlığımın ilerlediği görüşünde, bilmiyorum belki de ilerlemiştir. Ama bir kez daha gidip de o testleri yaptırmayı hiç canım istemiyor açıkçası.. Biliyorum aslında ihmal etmemeliyim ama sonuçta yine demir ilacı yazılacak, ben yine içmeyeceğim, onun yerine pekmezimi yiyeceğim.. Pekmezi de düzenli tüketmek gerekiyor sanırım faydasını görmek için, benim gibi aklına gelince değil.

Neyse işte, bu kış çorbasız akşamım olmadı diyebilirim. Sağolsun annem 2-3 günde bir değişik çorba pişirdi, ben de bazen mutfağa girip kendi çorbamı yaptım üşümeyi göze aldığım günlerde. Kök ıspanak çorbası'nın yapımı da tam bir komedi!

- Anne nooolur ıspanakları yıkasana (hain evlat ökkeş:) ben donuyorum yaa!
- Kızım napıcaksın ıspanakları akşam akşam?
- Dı dı dı dıı, yarın akşam için çorba yapıcam dı dı dı..
- Onlar şimdi çok kumludur yarın temizleyeyim de işten gelince pişir
- Olmaz dı dı... yarın gelince çok aç olurum ben dı dı dı...
- Tamam tamam yıkayıvereyim
- Sonra köklerini kesiver, ben de soğan doğrayayım dı dı dı...
- ??!
- Köklerinden yapıcam çorbayı anne ya, vakit kazanmak için diyorum, sen köklerini kesiver ben soğanları....
- Yapraklarını ne yapayım?
- Sonra kavurursun onları sen canım benim

Annem ne yapmak istediğimi hala anlamamış olsa da kökleri benim için hazırlarken ben de diğer malzemeleri hazırlamaya giriştim. En zor kısmını ben yapmadığım için çorbam kısa sürede pişti. Annemin hakkını nasıl öderim bilmiyorum:)Bu çorbayı ıspanağı sevenlere tavsiye ederim, benim çok hoşuma gitti. Terbiyeli olduğu için çok lezzetli bir çorba, çok da faydalı tabi. Tarif Nergis Bayrak'a ait:

Malzemeler (5 kişilik)
  • 1/2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 200 g kadar ıspanak kökü (250 g ıspanağın kök kısımlarını 3 parmak kadar kesin)
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 4-5 su bardağı su (koyu seviyorsanız 4 bardak yeterli)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Üzeri için
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tutam kuru nane, kırmızı toz biber
Yapılışı
  1. Yıkayıp iyice temizlediğiniz ıspanak köklerini ince ince kıyın.
  2. Soğanı küçük küpler halinde doğrayın, orta boy bir çorba tenceresinde zeytinyağında pembeleştirin. Hazırladığınız ıspanakları tencereye ekleyin, diriliklerini kaybedinceye kadar arasıra karıştırarak kavurun.
  3. Derin bir kabın içine yumurtayı kırın, unu, yoğurdu, dövülmüş sarımsakları ekleyerek çatalla iyice çırpın. İnceltmek için 4 kaşık da su ekleyin.
  4. Ispanaklar diriliğini kaybedince tencereye 4-5 bardak soğuk su ekleyin. Hazırladığınız terbiyeyi de yavaş yavaş dökün. Kaynayıncaya kadar orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin, 10 dk kadar daha kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatın.
  5. Erittiğiniz tereyağının içinde kuru naneyi ve kırmızı biberi hafifçe yakın, kaselere aktardığınız çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın...
Kök ıspanak çorbası


Ispanakların yaprakları ile annem sonraki günlerden birinde bol havuçlu yumurtalı ıspanak kavurması yaptı, sarımsaklı yoğurtla afiyetle yedik... Bana ot olsun da nasıl olursa olsun zaten!

Yorum Gönder

 
Top