0



Söke Un paketinde gördüğüm bu farklı ekmek tarifini deneyeceklerim arasına almıştım. Nihayet sıra geldi! Aslında ertelenmemesi gereken, çok leziz bir ekmekmiş... Tarifin orjinali "kaşarlı köy ekmeği", ama ben tulum peyniri kullanınca böyle bir isim değişikliği mecburi oldu...

Ekmeğin içindeki zeytinyağında karamelize edilmiş soğanın, erimiş peynirle birleşen tadına bayıldım, hele fırından ilk aldığımda sıcakken çok güzeldi. Ayrıca hafif tatlımsı hamuru da bu iç malzemeyle bence çok uyumlu ve lezzetliydi. Kahvaltıda da, yemeklerin yanında da sevdim. Tereddüt edenler için söylüyorum, ekmeğin içinde soğan fikri hiç de fena bir fikir değilmiş, ben bu tecrübeden sonra daha önce emin olamadığım için sadesini yaptığım soğanlı Fransız ekmeğini de denemeye karar verdim!

Bu ekmeği katkılı ekmeklerden hoşlanıyorsanız denemenizi öneririm. Belki kahvaltılık olarak tercih edilmeyebilir ama mesela bir kase çorbanın yanında ekmek yemeyi seviyorsanız ideal bir seçim olabilir... Yaklaşık 6 bardak un aldığı için kocaman bir ekmek oluyor, onu da belirtmekte fayda var:)

Malzemeler:

- 2 + 1/4 su bardağı Söke köy ekmeği karışımı
- 3 + 3/4 su bardağı beyaz un
- 1 küçük kuru soğan
- 1 yemek kaşığı kuru maya (paketten çıkan 1 poşet mayayı kullandım)
- 3 yemek kaşığı bal
- 3/4 su bardağı süt
- 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı tulum peyniri (kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

1. Öncelikle rendelediğiniz kuru soğanı küçük bir tavada çok az zeytinyağında biraz pişirip soğumaya bırakın.

2. Kuru mayayı bir küçük kase ılık suda eriterek köpüklenene dek (yaklaşık 15 dk) bekletin.

3. Unları yoğurma kabına alın, ortasını açıp mayayı dökün (başlangıçta beyaz unun tümünü birden koymayın, ben önerilen miktarın yarısıyla başlayıp yoğururken gerektikçe ekledim).

4. Küçük bir cezvede balla sütü hafifçe ısıtarak karıştırın ve ılıyınca unlu karışıma ekleyin. Yumurtayı ayrı bir kasede çatalla çırparak onu da ekleyin. İdeal kıvama gelene dek hamuru yoğurun. Gerektikçe beyaz un ekleyebilirsiniz.

5. Hamuru unladığınız bir zemine alın, merdane ile yaklaşık 25 cm çapında açın. İçine pişirdiğiniz soğanı ve rendelediğiniz peyniri serpin. Oval ya da yuvarlak şekilde kapatın, içindeki malzemenin taşmaması için kenarlarını iyice bastırın (bu nokta önemli, ben iyi kapattığımı düşünürken çok az bir aralık bulmuştu iç malzemem, ama neyse ki çok az taşmıştı)

6. Şekillendirdiğiniz hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyarak üzerini örtün, hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (1-1,5 saat) sıcak bir ortamda bekletin. Mayalandıktan sonra 190 derece ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 40 dk içinde ekmeğiniz hazır!

Ekmeğinizin tadını çıkartmak için piştikten sonra çok fazla soğutmadan servis yapın ya da soğuduktan sonra dilimleyerek kızartın...

Yorum Gönder

 
Top