0

Söz verdiğim gibi hemen ilk tarifle başlamak istiyorum, annemin patlıcanlı nefis bohça böreği ile... Annem her ne kadar tepsi ve tava böreklerinde uzman olsa ve yıllardır hep onları yapsa da, bohça böreğini keşfettiğinden beri ağırlıklı olarak bu tür börekler yapıyor. Porsiyonluk servisi kolay olan bu böreklerin yapımı diğerleri kadar basit değilse de zor sayılmaz. Yapım aşamasında ben kardeşimin mutfağında ekler yapmakla meşgul olduğumdan fotoğraflama şansım olmadı ama iyi anlatabilirim umarım. Ben henüz denemesem de "anne tarifleri" defterime yıldızlı bir börek olarak kaydettim bunu.

Sevgili
Tijen ablamın doyumsuz yazılarının tadını daha iyi çıkarmak için yola sakladığım ve Aydın'a giderken yol boyu okuduğum "Mutfaktan Taşan Öyküler", bana bir kez daha aile tariflerimizin ne kadar değerli olduklarını hatırlattı. Defter düşüncesi de öyle doğdu. Annemden bolca tarif aldım gittiğimde, ve yeni tarifler denemeye ne kadar meraklı da olsam onun tarifleriyle yemek yapmanın bambaşka bir keyif olduğunu keşfettim. Sonucun istisnasız mükemmel olması, ve bir de "ah işte aynı onun yaptığı gibi oldu!" demenin heyecanı başka birşeyde yok... Sizler kaydediyor musunuz annenizin tariflerini bilmem. İnsan zaten biliyorum diye düşünüyor ama aslında bilmediği ya da nasılsa o yapıyor ve daha güzel yapıyor diye evini ayırmadan önce denemediği tarifler olabiliyor, en azından benim için durum böyle..

Geçmişte zaman zaman paylaştığım anne tariflerini paylaşmaya devam edeceğim sizlerle de... Çerkez kızı annemin elinin lezzeti herkesçe malumdur, bu börekler de İrem'in doğumgünü menüsünün yıldızı oldular, benim yaptığım onca tatlıya rağmen! Hem kocaman ve leziz olduklarından, hem de masaya sıcak sıcak geldiklerinden hemen ön sırayı aldılar, öyle olunca da benim yaptıklarım ancak tadımlık olabildi:) Kıssadan hisse, eğer bir çay daveti için denerseniz çok doyurucu olduklarını ve diğer yaptıklarınıza sıra gelmeyebileceğini bilin. Amaaa, doyurucu bir börek ararsanız işte o zaman bu börek tam size göre. Şimdi bir de Ramazan yaklaşıyor, sahurda iyi gider. Tuz miktarına dikkat etmek şartıyla tabi..


Malzemeler:

- 1 kg yufka
- 1/2 litre süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 kg patlıcan
- 1 adet iri kuru soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1 yumurta sarısı
- Tuz, karabiber, susam, çörekotu

Yapılışı:

1. Önce patlıcanları küp küp doğrayın, tuzlayın ve kevgirde 1 saat kadar bekletin. Daha sonra yıkayıp suyunu sıkın.

2. Az zeytinyağında ufak doğranmış kuru soğanı kavurun. Patlıcanları ekleyip kavurmaya devam edin. 10 dk kadar sonra ocağı kapatın.

3. Patlıcanlar ılındıktan sonra içine ince kıydığınız maydanozları ve karabiberi ekleyip karıştırın. Tuzunu kontrol edin. Patlıcanlar önceden tuzlandığı için tekrar eklemeye gerek olmayabilir.

4. Yufkaların birisini tezgaha serin. Süt ve yağ karışımından yaptığınız harçtan üzerine fırçayla sürün. İkinci yufkayı üzerine kapatın. Karışımdan tekrar sürün. Bu şekilde hazırladığınız yufkaların karşılıklı kenarlarını birbirlerine değecek şekilde üst üste getirin. Zarf görünümünde olacak. Daha sonra bıçakla dört parçaya kesin.

5. Her bir parça yufkanın içine hazırladığınız iç malzemeden koyun, kare şeklinde kapatın. Ters çevirerek (kapattığınız yeri alta gelecek şekilde) tepsiye koyun. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın.

6. Tepsiye sıraladığınız böreklerin üzerine yumurta sarısını az zeytinyağı ile karıştırarak sürün. Bu şekilde börekler hem parlak hem de yumuşak oluyorlarmış. Susam-çörekotu serpin.

7. Böreklerinizi 200 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin, sıcak sıcak servis yapın.

Ben yemiyorum diye sizden saklayacak değilim:) bunun bir de kıymalı versiyonu var. Onun için de soğanı kavurma aşamasında 300 gr kıyma ekleyip birlikte kavuruyorsunuz. Yiyenler bu versiyonu da pek beğendiler. Dilerseniz siz de annem gibi bir kısmını kıymalı bir kısmını kıymasız hazırlayabilirsiniz. Ha bir de maydanozu eklerken biraz rendelenmiş tulum peyniri eklenebilir dedi annem. Patlıcana peynir çok yakışır, tercih sizin..

Her durumda deneyin, afiyetle yiyin derim. Kulaklarım çınlarsa anlarım ki bir evde çay demlenmiş, yanında fırından yeni çıkmış börekler arzı endam eylemiş...

Yorum Gönder

 
Top