0
Hayatımın ilk su muhallebisi'ni İstanbul'da, Zeynel'de yemiştim. Servis edildiği anki şaşkınlığım (evet, görmüşlüğüm dahi yoktu), sonrasında ilk kaşıklardaki şaşkınlığım.. Bir müddet kararsızlığım (sevdim mi sevmedim mi?)... derken tüm sütlü ve hafif tatlılara olan düşkünlüğümün galip gelişi.. Ve iştahla koca kaseyi bitirişim..

Su muhallebisi tarifi

İlk anısı bu bende su muhallebisinin. Sonrasında başka nerelerde yedim tam hatırlamıyorum şimdi, ama Zeynel'de yediğimi unutamadım. Muhallebiciler cenneti İstanbul'da, Zeynel'in yeri ayrıdır bu yüzden bende.

Evde de kolayca yapılabilen bir tatlı olmasına rağmen bugüne dek hiç denememiştim. Denemem oldukça garip bir zamana rastladı; kurban bayramına.. Garip diyorum, çünkü yeni evli olmamızdan sebep, bayramlar akraba ziyaretleriyle geçiyor ve henüz bize gelen giden olmuyor:) Dolayısıyla evde bayram tatlısı yapmadım şimdiye dek. Bu tatlı ise, bayram arasında, her gittiğimiz yerde ikram edilen baklavalardan sıkılıp canım sütlü tatlı isteyince, biraz da dolaptaki sütü değerlendirmek maksadıyla yapıldı. Ve sadece evin hanımına kısmet oldu, zira sadece üç porsiyondu ve evin adamı gülsuyunun kokusunu dahi sevmiyordu (tatlıda kullanmak üzere aldığım gülsuyunu şimdi tonik olarak kullanıyorum, bu konuda ne düşünüyor hiç bilmiyorum:)

Ben -biraz da güllaç sevgimden kaynaklı olarak- tatlılarda gülsuyunu severim. Hatta bayılırım. Bu tatlıya ruhunu veren de o. İsterseniz kullanmayabilirsiniz elbette, ama tam bir su muhallebisi olmaz o zaman belki..

Son birkaç not..
Bu tatlı hiç şekersiz ya da çok az şekerli yapılabiliyor. Tamamen şekersiz yapıp serviste üstüne pudra şekeri boca etmek serbest. Az şekerli yaptığınızda da ne kadar tatlı sevdiğinize bağlı olarak pudra şekerini ayarlayabilirsiniz. İkram ederken üste biraz serpip, ayrıca bir ufak kasede isteyenlerin ilave edebilmesi için pudra şekeri getirmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler
  • 500 ml süt
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1/2 çay bardağı buğday nişastası
  • Pudra şekeri
  • Gülsuyu
Yapılışı
  1. Nişastayı ufak bir kasede su ile ezip pürüzsüz hale getirin.
  2. Sütü ve şekeri tencereye alın, orta ateşte şeker eriyene dek karıştırın. Şeker eriyince hazırladığınız nişastayı azar azar ekleyin.
  3. Muhallebi kıvamına gelinceye dek karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın, suyla ıslatılmış cam kaselere boşaltın.
  4. Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra bir tabağa ters çevirerek çıkartın. Üzerine gülsuyu gezdirin ve dilediğiniz kadar pudra şekeri serperek servis yapın.

Şekeri abartmadığınız sürece çok hafif, çok sağlıklı bir tatlı bu. Yaza daha çok yakışır gibi görünse de benim gibi fanatikleri her mevsim afiyetle yiyebilir :)

Yorum Gönder

 
Top