0
Şimdi hikâyeyi anlatmam gerek. Yıllar, yıllar öncesi... Ben henüz çocuğum, kardeşlerim de bebek denecek yaştalar. Anneciğim her gün bizleri doyuracak bir şeyler hazırlama telaşında... Kahvaltısı ayrı, öğleden sonrası ayrı, akşamı ayrı... Okuldan gelen aç gelir, sokaktan gelen aç gelir... E, ne yapsın kadın? Evde ne varsa pişirilir, doyurucu olsun diye mayalı hamurlar hazırlanır, çayın yanına peynirdi zeytindi karınlar doyurulur...

Peynirli Pişi - Şişko Börek
Hikâyeye gelirsek... İşte bu yıllar öncesinde, evin ortanca çocuğunun, annesinin "mayalı hamurum" diye sevdiği oğlanın canı börek çeker. Çeker ya, bir türlü anlatamaz hangisi olduğunu. Tarif eder annesine, "hani sen yapıyosun ya, böle şişko şişko oluyo hani... şişko börek!" Anne o zaman anlar, peynirli pişi istediğini oğlunun. O zamandan sonra da bu pişinin adı, aile içinde şişko börek kalır.
Kim derdi ki, o çocuk yıllar sonra ablasının blogunun yayın yönetmeni olacak:) blogu her geçen gün daha da güzelleştirecek, kendisi de birbirinden güzel projelerle uğraşacak ve ablası o böreğin tarifini bir gün bloga yazacak! Bir internet kafede birlikte oturup, Kahve'nin temellerini attığımız akşam dün gibi hatırımda. Yılmazcığım, verdiğin bütün emekler için bir kez de buradan teşekkür ederim sana. Ve işte en sevdiğin hamur işinin tarifi (mesaj gerekli yere gitti, şimdiden afiyet olsun:)

Bu tarifi klasik Ege usulü pişiden farklı kılan, annemin hamura yumurta eklemesi ve içine poğaça içi koyması. Ama pekala boş olarak da yapılabilir, çayın yanında peynirle pek de güzel yenir. Hamuru güzel mayalandırmanız çok önemli, lezzetli olmasında... Annemin mayaladığı her hamur mükemmel kabarır, bilmem neden. Bana da hayran olup fotoğraflamak kalır:) Maya sizce de bir mucize değil mi?

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 fincan ılık su
  • 1 kilo un
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar su
  • Tuz

İçine:

  • 1 kâse yarım yağlı beyaz peynir
  • 1 avuç kadar çökelek
  • 1/2 demet maydanoz

Yapılışı:

1. Öncelikle maya, toz şeker, 1 tatlı kaşığı un ve 1 fincan ılık suyu karıştırın, kabarması için 10-15 dk ılık yerde bekletin.

2. Bir kilo unu yoğurma kabına alın, ortasını açıp mayalı suyu dökün. Yumurtayı ekleyin. Kullanacağınız peynire göre tuz ilave edin. Yavaş yavaş ılık su ekleyerek, ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örterek mayalanmaya bırakın.

3. Mayalanmış olan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparın, yağlı tezgâhta açarak ortasına iç malzemeden koyun. Kapatıp kenarlarını parmaklarınızla bastırarak yapıştırın. Hamur bu aşamada da elinize yapışmaya devam edebilir ama un ilave etmeyin ki pişiler yumuşacık olsun.

4. Kızgın yağa atarak her iki yüzünü iyice kızartın.


Kızaran pişileri bir süzgeç ya da kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sıcak sıcak hemen servis yapın. Ertesi güne kalırsa çıtırlığını kaybeder ama lezzetini asla:)

Annem bu böreği kıyma ile de yapardı bazen eskiden, bir tür çiğ börek gibi ama kıymayı soğanla kavururdu içine koymadan önce. Biraz daha ağır olur tabi peynirliye oranla, ama severseniz bu şekilde de deneyebilirsiniz.

Peynirli pişi

Bu malzemelerle oldukça bereketli oluyor tabii... Bizde 4 yetişkin ve 1 İrem kuş (ama benim kadar yediği için onu da yetişkin saymak lazım belki de:)) silip süpürdü ilk pişenleri. Kalanlar da ertesi gün tükendi çabucak. Doyurucu, hatta yanında ayranla bir öğün...

Kızartmalar için zeytinyağı kullanır annem. Ben de aynı şekilde, kim ne derse desin asla vazgeçmedim bundan. Belki besin değerlerinin bir kısmını yitiriyordur söyledikleri gibi, olsun. Zeytinyağlı kızartmanın ardından ocağın, tavanın ne kadar kolay temizlendiğini görmek bile yeter, diğer yağlarla kızartmanın daha zararlı olduğunu anlamaya! Yılların bilgeliği ile, bütün bir nesil böyle pişirmiş yemekleri...

Neyse, pişimizin birkaç ısırık sonrası kesiti de aşağıda... Şu an gecenin 1'i ve nasıl acıktığımı tarif edemem size. Yapacak ve yiyecek herkese afiyet olsun, ters bir vakitte acıktırdıysam sizi de, affola...

Peynirli pişi

Yorum Gönder

 
Top