Tokat Tavası Tarifi
Genel BilgilerKategori : Etli Yemek Tarifleri
Mutfak : Karadeniz Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Güveç Tarifleri
Porsiyon : 6
Pişirme : 90 dk
Malzemeler- 1 Avuç Arpacık Soğan
- 6 Adet Biber
- 8 Adet Domates
- 3 Adet Kabak
- 1 Çay kaşığı Kimyon
- 1 Çay kaşığı Kırmızı Pul Biber
- 1 Kg Kuzu Eti
- 4 Adet Patates
- 3 Adet Patlıcan
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Su bardağı Su
- 2 Çay kaşığı Tuz
Hazırlanışı4 adet patates küp küp doğranır. 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır. 3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir. 6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır. 8 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır. 2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur. Büyük boy güvecin dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir. Üzerine bir diş sarımsak ve 1 avuç arpacık soğan konur. Ardından kabaklar yerleştirilerek konulur. Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır. Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir. Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur(arzuya göre) ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür. Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur. Ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir. Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir. Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir.
Mutfak : Karadeniz Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Güveç Tarifleri
Porsiyon : 6
Pişirme : 90 dk
Malzemeler- 1 Avuç Arpacık Soğan
- 6 Adet Biber
- 8 Adet Domates
- 3 Adet Kabak
- 1 Çay kaşığı Kimyon
- 1 Çay kaşığı Kırmızı Pul Biber
- 1 Kg Kuzu Eti
- 4 Adet Patates
- 3 Adet Patlıcan
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Su bardağı Su
- 2 Çay kaşığı Tuz
Hazırlanışı4 adet patates küp küp doğranır. 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır. 3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir. 6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır. 8 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır. 2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur. Büyük boy güvecin dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir. Üzerine bir diş sarımsak ve 1 avuç arpacık soğan konur. Ardından kabaklar yerleştirilerek konulur. Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır. Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir. Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur(arzuya göre) ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür. Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur. Ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir. Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir. Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir.
Yorum Gönder
Eklemek İstediğiniz Smileye Tıklayın
Smiley Eklerken Kodtan Önce Boşluk Bırakınız.