0




"Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı"

demiş Cemal Süreya...

Sevgili Elvan beni kahvaltı keyfimi paylaşmaya davet edince yine hemen bu dizeler geldi aklıma. Yine diyorum, çünkü Git'e yazdığım kahvaltı yazısına da aynı dizelerle başlamıştım. Öyle değil mi ama, ne büyük mutluluktur güzel bir kahvaltı sofrası! Ağzınızın tadı yerindeyse, uykunuzu aldıysanız, hele bir de hava o gün tam sizin sevdiğiniz gibiyse! Güneşli, ıpılık bir sabahsa ve siz balkonda ya da bahçede kahvaltı yapacaksanız.. Veya serin, yağmurlu bir sabahsa, ama siz evdeyseniz ve çaydanlık buharıyla buğulanmış camlardan kenti izleyerek evde olmanın tadını çıkaracaksanız.. Tüm gazeteler ekleriyle birlikte salondaki kanepede keyfinizi beklemekteyse! İçinizde tembel bir çocuk, bütün günü böyle geçirsem ne olur ki diye düşünürken kızarmış ekmek kokusu geliyorsa burnunuza...

1. Normal bir günde nasıl kahvaltı yapıyorsun?

Uyanır uyanmaz midem kazınır benim! Geceleri pek atıştırmam, hafif aç yatarım çoğu kez, sanırım ondan. Güne 1 bardak ılık su içerek başlarım. Sonra yolda kemirmek için yanıma bir-iki kuru kayısı ya da incir alır, servise yetişirim:)

Ben de ofiste kahvaltı yapanlardanım. Evden oldukça erken saatte çıktığım için kahvaltımı ofise gelince masamda yapıyorum. Kahvaltı sırasında bloglar arası seyahat etmek her günkü sabah keyfim:)

Fotoğrafta klasik ofis kahvaltılarımdan birisini görüyorsunuz. 4 kaşık müsliye 1 büyük bardak ılık yağsız süt ekliyorum. Müslinin içindeki kuru meyve ve tahılların yumuşayıp şişmesi için 10 dk kadar bekledikten sonra çoğu kez 1 elma, bazen diğer mevsim meyvelerinden doğruyorum içine. Ve bu kahvaltıyı gerçekten çok seviyorum. Fazlasıyla doyurucu ve besleyici, üstelik daha güne başlarken pekçok temel besini almamı sağlıyor.

Meyveli müslileri sevsem de bu aralar yeni çıkan çikolatalılar favorim!

2. Haftasonu nasıl kahvaltı yapıyorsun?

Haftasonu deyince sadece Pazarım var malesef.. O günün kahvaltısı da elbette çok önemli oluyor! Bazen akşamdan birşeyler hazırlıyorum, bazen de sabah biraz erken kalkıp poğaça, krep, omlet, özel bir ekmek gibi şeyler yapmayı seviyorum. Kışın bazen portakal-mandalina-greyfurt suyu içerim kahvaltıda. Yazın domates ve yeşillikler eksik olmaz. Mutlaka yumurta yerim, bazen omlet, bazen de haşlayarak. Ve tabi kızarmış ev ekmeğimiz vardır. Bir de en sevdiğim peynir, keçi peyniri, kocaman bir dilim:)

Annemle birlikte sofrada uzun uzun oturup sohbet eder, bir yandan NTV'de Defne Sarısoy'un "Güzel Pazar"ını izler, günümüzü planlarız. Bütün hafta sadece kahve içen biri olarak, sırf Pazar kahvaltısında sevdiğim keyif çayım vardır, onu da Radikal'e göz atarken, özellikle de Nur Çintay'ı okurken yudumlamaya bayılırım.

3. Ne zaman kahvaltı yaparsın?

Hafta içinde 08.00-08.30 arası, Pazar günleri 10.00-11.00 gibi.. Çay keyfiyle birlikte bu süre 11.30'a kadar uzar genelde...

4. Belirli aile gelenekleri veya inanışlarıyla büyüdün mü? Bunlar hangileri?

Pekçok Türk ailesinde olduğu gibi bizde de sofraya hep birlikte oturulur kuralı egemendi ben küçükken.. Sonraları hayat şartları bu kurala pek de uyulmamasını getirdi tabi.. Babam evdeyse hiçbir öğün geçiştirilmez, mutlaka sofraya oturulurdu, gerçi hala öyledir. Ama o yokken biz öğle yemeklerini genelde geçiştiririz, onun yerine geç saatte ve uzun uzun kahvaltı yaparız:)

Bir de tabi ki kahvaltısız evden çıkılmaz, mecburen çıkılırsa da bir şekilde yolda, gidilen yerde muhakkak birşeyler yenir. Kahvaltı alışkanlığı öyle yerleşmiştir ki bende, üniversite hayatım boyunca öğrenci evimde bile "lüks" kahvaltılar hazırladım, uyanınca birşey yiyemediklerini söyleyen ya da kalkar kalkmaz kahve-sigara içen arkadaşlarıma hep şaşırdım.

5. Beslenme çantanı düşündüğünde neler hatırlıyorsun?

Bol bol şokellalı ekmek dilimleri hatırlıyorum! Ve yanıma gelip "her gün şokella her gün şokella! dişlerin ne olacak?" diye kızan sevgili Gülgün öğretmenimi... Haklıydı ama ben de çocuktum yani, iyi ki yemişim o şokellalı ekmekleri!..

6. Senin için lüks bir kahvaltı nedir?

Lüks kahvaltı deyince; mümkünse açık havada, ya da şık bir kafede, bol seçenekli bir kahvaltı geliyor aklıma. Hazır olana kadar açlık başıma vurmamışsa ve bunun için erkenden uyanmak zorunda kalmamışsam bu bile lükstür ya:) Şaka bir yana, kendi hazırladığım, emek verdiğim, bol çeşitli bir kahvaltı da lükstür benim için. Yeter ki bolca zaman ve haftasonu gazeteleri yanımda olsun.

7. Nasıl, nerede ve ne zaman severek kahvaltı etmek istersin?

3 cevap hakkım var mı?
Dilediğim gibi yayılarak evimde, mümkünse uyandıktan sonra hemen..
Bol çeşitli, büyük ve kalabalık bir sofrada, sevdiğim insanlarla..
Tek başıma, deniz kıyısında, sabahın erken bir saatinde, simit-peynir-çayla..

8. Hayatında hatırladığın çok özel bir kahvaltı var mı?
Onu özel veya ilginç kılan ne?

1 Ocak 2005.
Sevim'le İstanbul'dayız.
Güzel bir yılbaşı gecesinin ardından, uslu kızlar olup ipin ucunu kaçırmadığımız için erken bir saatte uyanıyoruz. Evdekilerin tüm gün uyuyabileceklerini düşünerek kendimizi dışarı atıyoruz. Açız! Taksim'e uzanıyor, koşarak Bambi'ye giriyor, pek kimseyi beklemedikleri belli olan Bambicilere "günaydın!" deyip kahvaltı istiyoruz. Aslında çok özelliği yok tabağımızdakilerin, ama herşey o kadar lezzetli geliyor ki! Yeni yıl planlarımızdan bahsediyoruz omletlerimizi yerken.. Üstüne kahvelerimizi İstavrit'te içiyor, günün gazetelerine orada göz atıyor, sonra da "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak"a bilet alıyoruz!

Bunu özel veya ilginç kılan neydi diye düşündüm burada durup..
Sanırım İstanbul'da, günün erken saatlerinde Beyoğlu'nda olmaktı.. Gecenin yorgunluğuyla mahmur, neredeyse bomboş İstiklal'in bu değerli saatlerini yakalamış olmanın hazzıyla, caddeyi çocuklar gibi zıplayarak katetmekti. Ve detaylardı elbette, Bambi, İstavrit, kahve, kitap kokusu, gazeteler, sinemalar...

9. Kahvaltı masanda eksik olmaması gereken şey nedir?

Keçi peyniri!

10. Kahvaltı konusunda söylemek istediğin başka birşey var mı?

Sanırım hepsini başlarken yazdım. Kahvaltı bence mutlulukla çok yakından ilgilidir deyip bitireyim:)

11. Blogundan gelecek/bir pazar kahvaltıya hazırlayabileceğimiz bir tarif önerir misin?

Zeytinli ekmek yapmanızı önerebilirim. Ilık / sıcakken muhteşem bir lezzet, Pazar kahvaltısına çok yakışacaktır.

Ben de Fethiye, Ev Cini ve Hatice'nin kahvaltılarını merak ediyorum. Müsaitlerse kendilerine kahvaltıya gelicem, sırayla tabi:)

Yorum Gönder

 
Top