0




Köz üzerinde çıtırtılarla pişen kestanelerin kokusunu duyunca evimi özlerdim...
Ankara yıllarında yani!
Hani o herşeyin özlendiği, eve dair her ayrıntının anımsandığı (hatta yurt odalarındayken evdeki halının bile özlendiği) üniversite yıllarında..
Ankara'ya kış gelince, kaldırımlarda, sinema köşelerinde kestaneci amcalar olurdu, caddeye insafsızca o mis gibi kokuyu dağıtarak kestane kebap yemesi sevap yaparlardı. İşte o zamanlarda, tüm kaçıp gelmişliğime, oh işte uzaklaşmışlığıma inat, evimi özlerdim...

Gürül gürül yanan sobanın üzerinde ne güzel kızarırlardı, kabukları ayrılırken çıt çıt! sesi duyulur, ve tabi o harika kokusu kaplardı salonu. Kızaran kestaneler maşayla ters çevrildikten bir süre sonra gazete arasına alınır ve beklenirdi. "Biraz terlesin de kolay soyulsun" derdi babam, ama ben sabredemez, elimi dilimi yaka yaka yemeye başlardım:)

Şimdi yine çocukluk evimdeyim, yine soba yanıyor akşamları, yine kestane kızarıyor sobada zaman zaman. Ben yine dayanamıyor, elimi dilimi yakarak yiyorum kestaneyi. Sobada demlenen çayımı yudumluyorum bir yandan, yanına çok yakıştığından... Ve hala, kestane kokusunda evimi özlediğim soğuk Ankara akşamlarını anımsıyorum (unuttum mu ki?)!

Bloglararası 5. yemek etkinliğimize evsahipliği yapan sevgili Devletşah kestaneyi seçmiş.
Ben de pekçok kişi gibi kestaneyi en çok közlenmiş haliyle severim, ama güzel bir kestaneli tatlıya, pastaya, keke, hele de kestane şekerine kolay kolay hayır diyemem!

Etkinlik için ne yapacağımı çok fazla düşünmedim bu kez. Üyesi olduğum "yemekbiz" mail grubundan sevgili Muzaffer Özyaman'ın tarifini gönderdiği kestaneli kakaolu keki denemek en baştan beri aklımdaydı. Bir de Sahrap Soysal'ın bisküvili-muhallebili bir pastasını deneyecektim. İlk sıraya keki aldım ve haftasonunda önce onu pişirdim. Tatlıyı da aynı akşam yapsam mı yapmasam mı kararsızlığından sonra "aklımda duracağına..." deyip yaptım:) Hem kekten hem tatlıdan güzel sonuç alınca ve tadanlar tarafından da çok beğenilince her iki tarifi de paylaşmaya karar verdim.

KESTANELİ KAKAOLU KEK


Muzaffer Bey'in tariflerini bilenler bilir, şahane kek, cheesecake, kurabiye tarifleri yollar gruba, tümü de bir an önce deneme ve yeme iştahını kabartan tariflerdir. Kestaneli kakaolu keki blogda yayınlamak üzere iznini istemek için kendisine yazdığımda, aslında tarifin orjinalinin hurmalı olduğunu söyledi. Hurmalıyı çok beğenince kestaneli niye olmasın demiş ve bu nefis versiyon çıkmış ortaya. Kendisine paylaşımı için bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve orjinalini, yani hurmalı versiyonunu da deneyeceklerim arasına alıyorum:)

Biz keki çok beğendik; bolca kakao ve kahve içerdiği için oldukça yoğun bir aroması var, içindeki kestane parçaları bu yoğun aromayla birleşince çok özel bir lezzet çıkıyor ortaya. Keklerde sert ve yoğun aromaları sevenleri, özellikle de kahve ve kakao tutkunlarını bir dilimi fazlasıyla mutlu edebilir. Yanında bir fincan kahve, keyfinizi katlayacaktır!

Malzemeler:

- 240 ml sıcak su (~1 büyük su bardağı)
- 70 g kakao (ben 50 gramlık 1 paket kullandım)
- 2 çorba kaşığı Nescafe Classic
- 2 çorba kaşığı su
- 180 g tereyağı (oda sıcaklığında)
- 180 g esmer şeker (~3/4 su bardağı)
- 2 adet yumurta
- 250 g haşlanmış, kabukları soyulmuş kestane*
- 300 g un (2 su bardağı)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz

* Kestaneleri dilimlerde görünmeleri ve çatala gelmeleri için fazla küçük parçalara ayırmadım, sadece iki-üç parçaya böldüm.

Yapılışı:


1. Bir kapta sıcak su ile kakaoyu iyice karıştırarak eritin. Kahveyi bir bardağa koyup 2 çorba kaşığı su ile karıştırın ve daha sonra kakaolu karışıma ekleyin.

3. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek karıştırın.

4. Tereyağı ile şekeri mikserle çırpın, teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Kakaolu karışımı da ekleyip çırpın.

5. Mikseri çıkartın, kestaneleri ekleyip kaşıkla karıştırın. En son un karışımını ekleyip yine kaşıkla karıştırın (koyu kıvamlı bir hamur oluyor).

6. 25 cm'lık kelepçeli bir kek kalıbını yağlayıp unlayın. Hamuru kalıba boşaltıp önceden 180 derece ısıttığınız fırında 45 dk pişirin. Fırını kapatıp 5 dk daha bekledikten sonra keki fırından alın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yapın.


KESTANELİ SALACAK PASTASI


Sahrap Hanım'dan yine ilginç isimli bir tarif:)
Doğrusu isminin neden böyle olduğunu bilmiyorum ama yaptıktan ve sabırsız geçen 1 gece sonrasında kalıptan çıkartıp yukarıdaki görüntüyü gördükten sonra, kararsız kalmama hiç gerek yokmuş, iyi ki denemişim diye düşündüm.

Kestane ve çikolatayı birarada sevenlere (sevmeyen var mı?) bu hafif tatlıyı denemelerini tavsiye edebilirim. Muhallebisi hafif, çikolata eritilirken eklenen birazcık yağı saymazsak (saymayalım!) yağ da içermiyor.

Ben küçük baton kek kalıbımı kullanarak yarım ölçü yaptım. Buraya tam ölçüyü yazıyorum. Tam ölçü ile yapılırsa 10 kişilik bir tatlı.

Malzemeler:

- 2 su bardağı haşlanmış kestane veya kestane şekeri (ben haşlanmış kestane kullandım)
- 1 yemek kaşığı bal (haşlanmış kestane kullananlar için)
- 100 g bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 4 su bardağı süt
- 20 adet bebe bisküvisi

Yapılışı:

1. Kestane şekerini veya haşlanıp balla karıştırılmış kestaneleri birkaç parçaya bölün (fazla küçültmeyin). Uzun bir kek kalıbını alüminyum folyo ile kaplayıp kestaneleri kalıbın dibine sıralayın.

2. Çikolatayı parçalayıp bir cezveye koyun. Tereyağını da koyup çok kısık ateşte tümünü eritin. Bekletmeden kestanelerin üzerine dökün. Buzdolabına kaldırıp 1 saat bekletin.

3. Bu arada muhallebiyi hazırlayın: Tencerede yumurta sarıları ve şekeri çırpma teliyle karıştırın. Un ve buğday nişastasını ekleyin. Sütü yavaş yavaş ekleyip çırptıktan sonra ocağa alın, kaynayana dek karıştırarak kısık ateşte pişirin.

4. Muhallebi ılıyınca un haline getirdiğiniz bisküvileri ekleyip karıştırın. Buzdolabına bekleyen kalıbınızı çıkartın, hazırladığınız bisküvili muhallebiyi çikolatalı kestanelerin üzerine boşaltın. Üzerini düzleyip tekrar buzdolabına koyun.

5. En az 1 gece buzdolabında beklettikten sonra tatlınızı kalıptan ters çevirerek çıkartın. Dilimleyerek servis yapın.

Yorum Gönder

 
Top