0
Zeytinyağlı Karnabahar SoteDedim ya, annem ne sebzesi ve otu bulursa kavurmaya - sotelemeye bayılır! Ne yalan söylemeli biz de sebzeleri bu şekilde yemeye bayılırız. Sebze olsun da, her türlüsünü ve her pişirme yöntemini severim ama doğrusu kavurmaların yeri apayrıdır, onları ayrı severim, çoğunlukla da yoğurtla yerim / yeriz. Size bu karnabahar tarifini "işte bu da annemin son icadı!" diyerek verecektim ki "buralarda yapılır zaten kızım" dedi annem, onun icadı değilmiş yani.

E madem öyle güzel annem, şu güzel sebzeyi niye daha önce böyle yapmadın? Karnabahar bu kadar mı lezzetli pişirilir? Annem diye mi bilmiyorum vallahi ama bu kadın nasıl lezzetlendiriyor sebzeleri bu kadar, bir anlasam! Kaç fırın ekmek yapsam (ve yesem) onun gibi olamam gibi geliyor...

Karnabahar sevmeyen, ya da severek yemeyenler şu görüntüye bir bakabilirler mi lütfen? Tüm sebzeler mis gibi zeytinyağında çevrilmiş ve birazcık toz biberin verdiği o güzel renkle sarılmışlar birbirlerine.. Kırmızı biberler tüm albenileriyle en üstte.. Havuçlar da aralardan biz burdayız diyorlar! Bu an'ın elim fotoğraf makinesinde, gözüm çatalımda görüntülenmesinden takriben 20 dk sonra malesef yokoldular, tabi en kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle :)

Karnabahara bir şans verin ve bir de böyle deneyin derim; ister bizim gibi yoğurtla birlikte ana yemek (ya da yardımcı yemek) olarak getirin sofraya, ister garnitür olarak.. Yanında kızarmış ev ekmeğiniz de varsa başka bir yemek aramayabilirsiniz!

Malzemeler
  • 1 orta boy karnabahar
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 adet kırmızı biber (yeşil de olur)
  • 1 adet orta boy havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Arzuya göre tuz, pul biber, karabiber
Yapılışı
  1. Karnabaharı kök kısımları da dahil olmak üzere ufak ufak doğrayın. Yıkayıp tel süzgece alın, üzerine kaynar su gezdirin. Annem bunun amacının karnabaharın bazen hoşa gitmeyen kokusunu almak olduğunu söyledi, ama bu işlemi yapmayabilirsiniz de.
  2. Soğanı, sarımsakları, biberleri ve havucu küçük küçük doğrayın. Tümünü zeytinyağını ısıttığınız geniş bir tavaya alarak 5 dk kadar soteleyin.
  3. Karnabaharın kök kısımlarını tavaya ekleyip orta ateşte kavurmaya devam edin. Çiçek kısımları daha çabuk pişeceği için onları birkaç dakika sonra ekleyin.
  4. Eğer karnabahar çok körpe değilse pişmemekte direnebilir. Bu durumda biraz su eklemenizde sakınca yok. Çatalla ara ara kontrol edip sert gelirse su ekleyebilirsiniz. Sebzeler biraz yumuşadıktan sonra sonra tuz, kırmızı biber, acı severseniz pul biber serpip karıştırın, kapağını kapatın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada kontrol etmeyi ve karıştırmayı unutmayın. Piştikten sonra dilerseniz taze çekilmiş karabiber serpin.
Servis önerileri
  • Karnabahar soteyi sarımsaklı yoğurt ve kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz.
  • Sade pişirilmiş bir makarna yanına çok yakışabilir.
  • Yoğurtla servis etmeyecekseniz serviste üzerine limon sıkabilirsiniz. Hatta elinizin altında turunç varsa limon yerine turunç denemenizi tavsiye ederim. Sürpriz bir aroması, mis kokulu bir lezzeti vardır!

Yorum Gönder

 
Top