0
Sibel'in Kahvesi yerine Sibel'in Fırını mı koysaydım bu blogun adını diye düşündüm dün gece ekmek yaparken:)) Farkındayım, çok fazla bahsediyorum ev ekmeğinden ve aslında bir kahveye daha çok yakışabilecek pastaları kekleri pek göremiyorsunuz burada. Sanırım ekmek tariflerine bir müddet ara versem iyi olacak. Ama bu denemeleri paylaşmazsam olmazdı ki, saklayamazdım kendime!

Ev ekmeği başka olur, bileğiniz ağrıyarak, tüm enerjinizi aktararak yaptığınız ekmeğin tadına doyum olmaz, ekmek yoğurmak bir çeşit meditasyondur! dedik... Biz çeşitli ekmek tarifleriyle denemeler yaparken bir de baktık ki Söke Un tam 5 çeşit un karışımı çıkarmış, özel tarife ihtiyaç duymadan, herkese evinde ekmek yapma kolaylığını getirmiş!

Hepsini denedim.
Merak edenler, alıp denemekte kararsız olanlar, ya da acaba hangisi damak tadıma daha çok uyar diye düşünenler olabilir diye, en azından fikriniz olması için tümünü fotoğrafladım ve tabi ki tadımlarını da yaptım, yaptık:) Bu güzel unlarla beni tanıştıran sevgili Aliye'ye bir kez daha teşekkür ediyor ve hemen konuya giriyorum..

..ve işte buyrunuz, tekmili birden Söke Un karışımları ile yapılan ekmek denemelerimin sonuçları!

1. Köy ekmeği unu karışımı ile, köy ekmeği:

İlk denemem köy ekmeğiydi. Tek bir somun halinde yaptım, kocaman bir ekmeğim oldu:)Oldukça esmer, tok bir ekmek bu. Tam buğday unu ve çavdar unu içeriyor.

2. Çavdar unu karışımı ile, çavdar ekmeği:

En sevdiğimiz ikinci ekmek bu oldu. Hepsi içinde en yumuşakları bunlar olduğu için sanırım. Dış kabuğu çıtır, içi yumuşak ve puf puf olan bu ekmekleri küçük somunlar şeklinde pişirdim. Bu ekmek buğday unu, çavdar unu ve çavdar ekşisi içeriyor. Aliye de en beğenilen ekmeğin bu olduğunu söylemişti..

3. Yulaf unu karışımı ile, yulaflı ekmek:


Bunu çiçek ekmek formatında (en sevdiğim ekmek formatı!) yaptım. Diğerlerinden çok daha tok bir ekmek oldu, belki farklı bir format bu ekmek için daha uygun olabilirdi. Buğday unu ve yulaf unu içeriyor.

4. Tam buğday unu karışımı ile, tam ekmek:


Bu klasik, bildiğimiz tam ekmek. Daha önce kullandığım tam unlarla aldığım sonuçlardan çok daha iyi bir sonuç aldım. Çavdar ekmeği gibi yumuşak ve dışı çıtır oldu bunların da. Fotoğraftaki dikdörtgen somunları elde etmek için hamuru önce uzun bir silindir haline getirdim, daha sonra bıçakla üç parçaya kestim.

5. Yedi tahıllı un karışımı ile, tahıllı ekmek:


Tüm ekmekler içinde besleyici özellikleriyle favorimiz bu oldu. Tam buğday unu, yulaf unu, çavdar unu, mısır unu, soya unu, ayçiçek içi, keten tohumu ve susam içeriyor. Ambalajındaki ekmeğe özenip baton kek kalıbımda pişirdim. Sanırım bu kalıbı ekmek yapmak için daha sık kullanacağım, çünkü ekmeği tost ekmeği gibi kare dilimleyebilmek çok hoşuma gitti.

****************************

Sonuç olarak tüm un karışımlarından güzel sonuç aldım. Hiçbir sorun yaşamadan, kolayca yaptığım ekmeklerin tadları da çok güzeldi, iyi bir fırından alınmış tahıllı ekmeklerden farkları olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Tarifleri ambalajlarda göreceksiniz, zaten tümünün tarifi aynı, size gereken tek ekstra malzeme su. Tarifleri aynen uygulayın, suyu mutlaka ambalajda yazılan kadar ve yavaş yavaş ekleyin, ilk başta hamur toplanmayacak gibi gelse de yoğurmaya devam ettiğinizde elastik ve harika bir ekmek hamuruna dönüşüyor. Ama bu takriben 10-15 dakika sürüyor:) Tabi ki ekmek makinesinde de yapabilirsiniz, tercih sizin...

Sabah yaparsanız tazecik, akşamdan hazırlarsanız zevkinize göre belki kızartılmış ince bir dilimin üzerine artık tereyağı mı sürersiniz, peynir dilimi mi koyarsınız, yoksa tatlı birşeylerle mi seversiniz bilemem ama mutlaka bir kahvaltınızda sizin de ev yapımı ekmeğiniz olmalı!..

Yorum Gönder

 
Top