0
Günler hızla geçiyor.. Ne zaman yine bahar geldi anlamadım bile. Kışın çok uzadığını söylüyor sevgilim, bana öyle gelmedi nedense.. Diğer yandan bu yazı ve getireceği sürprizleri o kadar çok bekledik ki, sonbahar gelmeden önce herşeyin çok daha güzel olacağını düşünüp içimi yeni umutlarla dolduruyorum. İçimi sıcacık ısıtan umutlar..



Hayatımızı yenilemek, eksiklerimizi tamamlamak, yepyeni bir evi sıfırdan kurmak...

Kaçış planları yapmak sonra..

Ayvalık düşleri kurmak, gidemediğimiz / göremediğimiz nice cennet köşeyi düşünmek bir yandan..

Annemin evine uçup, kucağına konacağım, sofrasına oturacağım bir kısacık haftasonunu hayal etmek diğer yandan...

Umutlanmak için çok sebebim var, bahar geldi diye değil. :)

Tezgahlarda bahar sebzelerini görmeye başladığımız bugünlerde, ben de çok sevdiğim kış sebzelerini son kez pişirme telaşındayım. Yine onlardan biri olan brüksel lahanası ile ilk kez bir fırında pişirme denemesi yaptım. En çok sotesini seviyoruz gerçi ama fırında pişen beşamel soslu tüm sebzeler gibi bu da çok leziz oldu. Hatta sosu biraz fazlaca olduğu ve gerçek sütle yapıldığı için tadına da doyulmadı.

Siz de kış sebzelerini son bir kez pişirmeyi düşünüyorsanız, brüksel lahanasıyla vedalaşmak için bu yemeği tavsiye ederim. Eğer sebzelerinizi önceden haşlayıp hazırlarsanız, işten eve dönünce bile çabucak hazırlanabilen bir yemek. Yanına bir çorba ve salatayla harika bir öğüne dönüşüyor...

Malzemeler
  • 1/2 kg (1 paket) brüksel lahanası
  • 1/2 lt süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber, pul biber


Yapılışı
  1. Brüksel lahanalarını ayıklayın, yıkayın. Kök kısımlarındaki sert yerleri kesin, büyük olanların içinin de pişmesi için üzerlerini artı şeklinde derince çizin.
  2. Derin bir tencerede su kaynatıp tuz ekleyin. Brüksel lahanalarını suya koyarak 10 dk kadar pişirin, daha sonra soğuk sudan geçirip suyu iyice süzülene kadar süzgeçte bekletin.
  3. Başka bir tencerede tereyağını eritin, sarımsakları dilimleyip ekleyin. Biraz çevirdikten sonra unu ekleyip karıştırın. Bir yandan hızlıca karıştırarak soğuk sütü ekleyin ve koyu kıvamlı bir sos olana dek karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
  4. Borcama brüksel lahanalarını dizin. Büyük olanları birkaç parçaya kesebilirsiniz. Üzerine kaşarın yarısını serpin ve beşamel sosu gezdirin. En üste de kalan kaşar peynirini serpin. Dilediğiniz kadar pul biber serpebilirsiniz, biz çok acı sevmediğimiz için süsleyecek kadar serptim.
  5. 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın. Bir süre sonra ısıyı 200 dereceye yükseltip üzerini iyice kızarttıktan sonra fırından alabilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Top