0
Bir kahvaltı sofrasında sizi en çok şımartan nedir? En sevdiğiniz peynir? Fırından yeni çıkmış poğaçalar? Sofranın baş köşesine kurulmuş Chokella ya da fıstık ezmesi kavanozu? Yoksa... İçlerine neyi seviyorsanız onu koyarak dürüm yapacağınız, keyfinize göre ısıra ısıra, ya da kibar kibar bıçakla dilimleyerek yiyeceğiniz incecik krepler mi?

Tam tahıllı krep tarifi

Beni en çok krep şımartır. Pazar sabahları aklıma geldiğinde, özlediğimde yapar, sonra da kendimi tutamaz, tabaktakiler bitene kadar yerim. Halbuki ertesi güne de kalabilir, tekrar yağsız tavada ısıtılıp pek de güzel yenir. Ama beni kim tutabilir? Öncelik beyaz peynirindir, bazen ona haşlanmış yumurta da eklenir, sonra sıra Chokella'ya gelir. İp de zaten orada kopar. :)

Bu incecik krepler dün değil, bir önceki Pazar kahvaltısında yapıldı. Dün sıra patatesli poğaçalarındı.. Kreplere tekrar ne zaman sıra gelir bilmem ama evde aile boyu Chokella varken, dibini görmeden önce tekrar yapmakta fayda var diye düşünüyorum!

Aslında daha önce de bir krep tarifi vermiştim. O tarifteki gibi ara sıcak hatta ana yemek olarak da değerlendirebilirsiniz çünkü kreplerinizi. Ama galiba daha çok kahvaltıya yakışıyor. Bu kez her zamankinden biraz farklı bir krep yaptım, öyle olunca da tarifi mutlaka paylaşmak istedim. Bu oldukça sağlıklı ve lezzetli bir krep, çünkü tam tahıllı.. Siz şeytana uyup içine zararlı şeyler sürmezseniz gerçekten sağlıklı. :)

Tam tahıllı krep tarifiTarif Clara Seren Amram'ın "Clarita's Way"inden.. Bu kitabı geçtiğimiz haftalarda çok severek okumuş ve içinden denemek istediğim birkaç tarifi not almıştım. Bu tarif onların ilki.. Ben tarifteki kepek yerine tam buğday unu kullandım, aslında kepek bulamadığım için. Sanırım piyasada sadece Doğa markalı kepek satılıyor, onun için de büyük marketlere bakmak gerekiyor.

Tarifle 7 krep elde edileceğini yazmış Clara, ama benim 5 krebim oldu, belki kullandığınız tavanın ebadına göre değişir. Tavayı yağlamanıza gerek yok, zaten hamurunda yağ var. Ama ilk krep hamurunu dökmeden önce tavayı çok iyi ısıtmanızı tavsiye ederim, zira çok narin oluyorlar ve özellikle ilk krep çevirirken parçalanabiliyor. Bir diğer notum da, bu krepte yumurta yok. Belki narinliği de bu yüzden. Yumurta ile problemi olanlar için ideal, hatta soya sütü kullanılırsa veganlar için de...

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı tam buğday unu
  • 1/2 su bardağı tam çavdar unu
  • 1/4 su bardağı + 1 çorba kaşığı kepek (eğer kullanmazsanız aynı oranda tam buğday unu)
  • 1 çorba kaşığı keten tohumu
  • 1/2 su bardağı yağsız süt veya soya sütü
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
  1. Tüm malzemeyi çırpma teliyle iyice karıştırın. Eğer koyu olursa su ekleyebilirsiniz. Hamurun kek hamurundan daha akıcı kıvamda olması gerekiyor. Dilerseniz geceden hazırladığınız hamuru üstü kapalı olarak buzdolabında bekletip sabah pişirebilirsiniz.
  2. Yağsız krep tavasını iyice ısıtın. Bir çorba kepçesiyle tavayı kaplayacak kadar hamur alıp dökün ve hamurun yayılmasını sağlayın.
  3. Orta ateşte bir yüzünü pişirdikten sonra spatulayla (ben tavada krep hoplatabilenlerden değilim, yapabilenlere takdirlerimi sunarım:) çevirip diğer yüzünü de pişirin.
  4. Pişen krepleri düz bir tabağa alarak az ısıtılmış fırında bekletin ki servise kadar soğumasınlar.. Sonra da içine dilediğiniz malzemeyi koyarak tadını çıkarın...

Tam tahıllı krep tarifi
Tavsiye mi? Chokella sürün, üzerine bir ufak yerli muzu koyun, hindistan cevizi serpin, rulo yapın ve dilimleyin... Nerede kaldı bu krebin sağlığı demeyin, Pazar kahvaltıları bizim hayattan çaldığımız anlar değil mi?

Yorum Gönder

 
Top