0
Yavaş yavaş çorbalarla vedalaşacağımız zamanlar geliyor.. En azından çorbayı soğuk günlere yakıştıran bizim gibiler için. Sevgilimin çorbayla çok arası yoktur, severek içer gerçi yaptıklarımı, ama yapmasam sormaz ve istemez hani.. Şimdiden pazarlığa başladı benimle, bu ay sonunda artık çorba yapmayı bırakırsın değil mi? diye:) Ben de cevaben, ne zaman ki paltosuz sokağa çıkabiliriz, o zaman çorba yapmaya son veririm dedim!

Patates çorbası

Kış günlerinde çorbasız sofraya oturulmadığı gibi, elbette her mevsim yemeğe çorbayla başlamayı tercih edenler de vardır. Mutfaklarımızın klasiklerinden mercimek, şehriye, yayla, tarhana gibi çorbaların dışında, özellikle sebzelerle yapılan çorbalar çeşitlemeye açık olmaları bakımından bugün ne çorbası pişirsem sıkıntınızı kolaylıkla ortadan kaldırabilir. Hemen hemen her sebzeden çorba yapabilirsiniz çünkü. Blender gibi bir kolaylık varken elimizin altında, kim çorba yapmaya üşenir? Keyfinize göre ister sade yaparsınız, ister süt ekler, krema ekler, sevdiğiniz baharatlarla çeşnilendirir, üzerine yağ yakar, bazen peynir rendeler, kıtır ekmek hazırlar, servis edersiniz..

Ben bu kez patates çorbası yaptım. Sebzeyi sevmeyenler bile patatese hayır demezler, nedense? O da bir sebzemiz değil mi:) Onunla yapılan her yemek gibi çorbası da çok güzel oluyor. Ben de epeydir yapmamıştım, geçenlerde karıştırdığım bir kitapta tarifini görünce yapayım dedim. Nil Eldem'in Ayışığı Sofraları'ndan. Kitaptaki ölçüler benim yaptığımın 2 katıydı, yazacağım ölçülerle 5 porsiyon çorba çıkıyor. Bizim için yeterli oldu.

Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 4 su bardağı sebze suyu (bende yoktu sade su kullandım)

Yapılışı
  1. Patatesleri ve soğanı küp doğrayın, 1 kaşık sıvıyağla birlikte derince bir tencere içine alın. Tahta kaşıkla arada karıştırarak 5 dk kadar kavurun.
  2. Unu serpin, tuz ve karabiber ekleyin, karıştırın.
  3. Sebze suyunu ya da sade suyu ekleyin, kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca kapağını kapatın, ocağı kısın ve yaklaşık yarım saat kadar pişirin.
  4. Sebzeler iyice yumuşayınca blenderdan geçirin. Tuzunu kontrol edin.
  5. Kalan 1 kaşık sıvıyağı ufak bir tavada ısıtın, kırmızı biberi ekleyip ocağı hemen kapatın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine yağ gezdirin, kıtır ekmekle birlikte servis yapın.

Patates çorbası
Kıtır ekmekleri hiç yağ kullanmadan hazırlayabilirsiniz. Tost ekmeklerini (ben çok tahıllı olanları seviyorum bu aralar) küpler halinde dilimleyin, küçük bir tepsiye koyun ve 150 derece ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 10 dk yeterli.. Artanları bir poşete koyarak ertesi gün kullanabilirsiniz, kıtırlıklarından birşey kaybetmezler.

Çok basit ve lezzetli bir çorba daha eklenmiş oldu arşivimize böylece...

Yorum Gönder

 
Top