0
Mevsim yaza dönerken vedalaşacağımız güzelliklerden biri de, kış boyu hem yemeğini bol bol yaptığımız, hem de böreklerde, poğaçalarda, hatta keklerde kullandığımız ıspanak... Hep demir deposu diye bildiğimiz, son yıllarda "yok canım o kadar da değilmiş" denilen, sevenlerinin herşeye rağmen üstüne yoğurt dökerek yemekten vazgeçemediği... Biraz da torpilli güzellerden sanki, hem kullanım sıklığıyla, hem de yılın büyük bölümünde tezgahlarda bulunabilmesiyle.. Yazın sıcak günleri gelmeden önce, şu sıralar en güzel zamanlarını yaşıyorlar. Bol bol almalı, bol bol yemeli...

Ispanak Köftesi

Son zamanlarda hemen her hafta ıspanak alır oldum organik pazardan. Hele ki sabahın erken saatlerinde o kadar çok tezgahta oluyor ve öyle de körpe duruyorlar ki, almadan geçmek mümkün değil. Ben uzun uzun pişirmem, hele pirinçli klasik yemeğini hiç yapmam ıspanağın. Çoğu zaman havuç ve soğanla beraber azıcık soteler, yumurta kırarım üzerine, annem usulü.. Bazen çorbasını, bazen beğendisini, bazen sadece hafif haşlayıp soğuttuktan sonra üzerine yoğurt dökerek salatasını yaptığım olur... Hatta bir kez kuru fasulyeye bile koymuştum, pek de güzel olmuştu!

Velhasıl, bir de köftesini yapayım dedim. Birkaç kez duymuşluğum vardı da denemişliğim yoktu. Neden olmasın dedim, pek de güzel mücverimsi bir çeşit yapılabilir ıspanaktan. İşte önceki haftanın organik ıspanaklarıyla pişti bu yemek. Siz deyin ara sıcak, ben diyeyim ana yemek.. Üzerinde yoğurtla, hani yanına ekmek filan da istemeden pek güzel geldi bana. Siz de deneyin, afiyetle yiyin istedim. Hani ıspanak deyince almayayım diyenler, çocuklar bile sevecektir. Özellikle güzel bir yoğurtla servis edilirse..

ıspanak köftesi
Malzemeler
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dal taze soğan
  • 3-4 çorba kaşığı un
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Kızartmak için sıvıyağ (ben yine Sırma fındık yağı kullandım)
  • Servis için bir kase sarımsaklı süzme yoğurt
Yapılışı
  1. Önceden yıkayıp temizlediğiniz ıspanakları doğrayın, derin bir tencerede az miktarda su kaynattıktan sonra ıspanakları içine atıp kısa bir süre (5 dk kadar) haşlayın. Süzgeçe alıp fazla suyunun süzülmesini ve soğumasını bekleyin.
  2. Soğuyan ıspanakları bir kaba alın, içine yumurtayı kırın, 3 kaşık un ekleyin. İnce doğradığınız taze soğanları da ekledikten sonra tuzunu, karabiberini serpin. Kaşıkla iyice karıştırın. Eğer karışım mücver kıvamında değilse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
  3. Tavada kızartma yağını kızdırın. Karışımı kaşıkla tavaya dökerek mücver gibi kızartın. Kızaranların arkalarını çevirin, iyice kızardıktan sonra kağıt havlu üzerine alın. Soğutmadan, yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

ıspanak köftesi
Çok kolay bir tarif. Özellikle ıspanaklar önceden hazır edilirse hiç vakit almıyor. Lezzeti gerçekten harika. Gerçi kızartma olup da güzel olmayan birşey bilen var mı :)

Bir duyurum, daha doğrusu ricam olacak sizlerden.
Posta kutuma düşen sıcacık mesajlarından tanıdığım, tanışmadan bile sevdiğim bir üniversite öğrencisi var, Gülcan. Pırıl pırıl bir genç hanım. Hem çalışıp, hem okumak zorunda. Kitaplara aşık.. Ve kitap almak bütçesini zorluyor. Benden rica etti, kitaplığımı düzenlemeye fırsat bulur bulmaz ona birkaç kitap göndereceğimi söyledim. Belki sizlerin de kitaplıklarınızda, ikinci sahibini bekleyen kitaplarınız vardır. Okuduğu kitapları ömür boyu saklamak, ya da çocuklarına aktarmak isteyenler de vardır elbette, ki ben de bir anlamda öyleyim. Ama muhakkak ki devredebileceklerimiz de vardır. Bir bakın bakalım, Gülcan'a açınca gözlerinin ışıldayacağı bir paket de siz göndermek istersiniz belki... İlgililer bana mail atarsa kendilerine Gülcan'ın iletişim bilgilerini verebilirim.

Yorum Gönder

 
Top