Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğu, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyularak yenmesini vurguluyor.
Patatesin salata veya soğanla yenilmesinin gerekli olduğunu , patates, yağda kızartılmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyorlar. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini , ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini söylüyorlar..
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir.
MALZEMELER:
- 3 adet ince yufka
- 4 adet orta boy patates
- 1 yumurtanın tamamı
- 1 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
- Karabiber, pul biber, tuz
- Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
- Kızartmak için sıvı yağ
- Patatesler haşlanır rendelenir. yağ, yumurta ve süt ilave edilir iyice karıştırılır. Kaşar peyniri, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilir güzelce karıştırılır.
- Bir bütün yufka tezgaha serilir. Üzerine hazırladığımız harcın bir kısmı yufkanın her yerine eşit olarak yayılır. ( yufkaya tamamen yayılmıyor, yayabildiğiniz kadar yayın)
- Üzerine ikinci yufka serilir aynı işler yapılır, son yufkayı da serip harcımızı yaydıktan sonra yufkaların üçü birden kenarından itibaren rulo şeklinde sarılır, rulo 2 veya 3 parçaya bölünür uygun tepsiye alınıp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Ben bir gece beklettim.
- Bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir sıvı yağda kızartılır.
- Fırında kızartmak için: fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir üzerine kaşar rendesi ve pul biber serpilir 180 derece fırında kızartılır.
Yorum Gönder