0
Tatil biterken bolca kurabiye yapayım da belki sonra vaktim olmaz dedim. Evde bir kap dolusu kurabiye bulunmasında her zaman fayda var. Tabi ki "bayan çelik irade" olup mutfağa her girişte birer ikişer aşırmamak kaydıyla!

Balbademli Kurabiye Tarifi

Dün de eski tarif arşivimi karıştırırken bu balbademli kurabiye tarifine rastladım. Bir boş günümde yaparım diye diye ertelediğim tariflerden biriydi. Aslında hiç de zor değil ama ben nedense bademle yapılan tarifleri hep büyütüyorum gözümde. Sanırım bademleri kırmak, ıslatmak, soymak ve ince ince kıymak zor geldiğinden! Hakikaten de zor. Ama hazırda badem varsa tabi o zaman kolay. Benim de bademlerimi bazen annem otururken hazırlayıverir, bazen de ben "bir nevi meditasyon işte" der, başına geçerim. Dün annemin domates konserveleme işi olduğundan uzunca bir süre bademlerle uğraştım. Ama sonuca değdi mi, değdi!

Bu kurabiyeleri özellikle annem çok sevdi. Dünden beri o kadar çok yedi ki şaşırdım. Halbuki o da iradelidir, hatta bazen benimle inatlaşıp benden bile iradeli olabilir (sen yemezsen ben de yemem inadı:)

Bu balbademli kurabiyenin hamuru şık pastanelerde satılan ve ağızda dağılan o güzel kuru pastalara gerçekten çok benziyor. Üstelik çok da basit bir hamur. Üstüne konan bal, badem ve susam karışımı ise kurabiyeler iyice kızarınca çıtır çıtır bir lezzete dönüşüyor. Özel bir misafiriniz gelecekse hiç düşünmeden deneyebilirsiniz! Ben çift ölçü yaptım (tek ölçüyle 1 tepsi ~ 18 kurabiye çıkıyor) ama tek ölçü tarifi yazıyorum.

Malzemeler:

Hamuru için:
  • 220 g un (~ 2 su bardağından biraz eksik)
  • 2 yumurta sarısı
  • 150 g tereyağı (buzdolabından çıkmış, soğukken küçük parçalara bölünmüş)
  • 75 g pudra şekeri (1/2 su bardağı)
  • 2 paket vanilya
Üstü için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı süt
  • 10 g tereyağı
  • 25 g susam
  • 50 g çekilmiş badem (1/2 su bardağı)
  • 40 g bal

Yapılışı

  1. Unu, yumurta sarılarını, soğuk tereyağını, pudra şekerini ve vanilyayı güzelce yoğurarak hamurunuzu hazırlayın. Yağın soğuk olmasına şaşırabilirsiniz ama küçük parçalara bölündükten sonra problem olmuyor, hamur çok rahat toplanıyor. Hamuru streç filmle kaplayarak buzdolabında en az 30 dk bekletin.
  2. Bu arada üst malzemenizi hazırlayın. Tereyağını küçük bir tavada eritin, içine susam ve bademleri ekleyerek çıtır çıtır sesler gelmeye ve rengi hafifçe kahverengiye dönene dek kavurun. Ocağı kapatıp balı ekleyin, karıştırın.
  3. Dolaptan çıkardığınız hamurunuzu tezgahta inceltin, dilediğiniz şekilli kalıplarla keserek yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın.
  4. Yumurta sarısını sütle çırpın, bir fırça yardımıyla kurabiyelerin üstüne sürün.
  5. Hazırladığınız balbadem karışımından kurabiyelerinizin ortasına bolca koyun, hafifçe bastırın. Zaten pişince ve soğuyunca birbirlerine yapışacakları için dökülmeyecekler.
  6. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 30 dk pişirin.

Artan yumurta akları ne yapılır? İtinayla beze yapılır!

Kabul, küçük birer şeker topları onlar, her ne kadar yağsız - unsuz da olsalar! Kurabiyeyi çift ölçü yaptığım için bu sefer epey bezemiz oldu. Bir kutusunu bugün babaanneme verdim, deden sevinecek dedi:) Tabi siz beze yapmayıp 3 yumurta akına 1 yumurta daha kırarak düşük kolesterollü nefis bir omlet de hazırlayabilirsiniz!

Haftasonu geldi bile. Artık "normal bir haftasonu" gibi hissetmeye başlasam iyi olacak...

Yorum Gönder

 
Top