0
Şeftali benim en sevdiğim yaz meyvelerinden biri. Sevmediğim meyve var mı? Galiba yok. Olsa olsa "aramadıklarım" ve "yokluğuna katlanamadıklarım" (elma yemeyi nasıl özlüyorum anlatamam!) vardır.

Zencefilli, kuru incirli şeftali tatlısı

Meyveler açlık krizlerinin de, tatlı krizlerinin de en masum hatta en faydalı yatıştırıcılarıdır! Hele benim gibi 24 saatinizin neredeyse yarısını ofiste geçiriyorsanız acil durumlarda kurtarıcınız olabilirler. Çekmecenizde ve buzdolabınızda (ancak hava çok sıcaksa, yoksa tercih edilmese daha iyi) bulunduracağınız meyveler sizi bisküvilere, zararlı atıştırmalıklara yönelmekten de kurtarır.

Bloglar arası ilk yemek etkinliğimiz "Şeftali-YE" için, hamurişinden ziyade hafif bir yaz tatlısı yapmak istedim. Tamam itiraf ediyorum, tart yapma girişimlerim "bu aralar fazla hamurişi yaptığım" için (kuru iftira!) annem tarafından engellendi. Bu masum tatlı için kullanacağım malzemeleri söylediğimde ise, "hımm, tamam, sakıncası yok" bakışıyla baktıktan sonra o da sonucu hevesle beklemeye başladı. Açıkçası bir müddet sonra mutfaktan yükselen kokuları duyunca ikimiz de bu seçimden son derece mutlu olduk!

Tarif Tijen İnaltong - Mutfakta Zen'den. Tijen ablamın bu kitabından oldukça yararlandım. Özellikle doğal malzemeli ve pratik tarifler içeriyor. Sonuçları da son derece güzel oluyor! Hafif ve düşük kalorili, ama lezzetli ve keyifli bir meyveli tatlı arıyorsanız, yemek sonrası ne ikram etsek de ağır gelmese, içimizi serinletse diye düşünüyorsanız işte tarif:

Malzemeler
  • 3 adet iri olgun şeftali
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 parça kabuk tarçın
  • 3 adet karanfil
  • 2 adet kuru incir
  • Üzeri için iri parçalanmış ceviz

Yapılışı
  1. Kuru incirleri yıkayın, küçük küçük doğrayın.
  2. Şeftalilerin kabuklarını soyun, irice doğrayın.
  3. Şeftalileri ve incirleri küçük bir tencereye alın, üzerlerine esmer şeker ve zencefili serpin.
  4. Karanfilleri ve tarçını malzemenizin üzerine koyun, kapağını kapatın, kısık ateşte 10 dk pişirin.
  5. Servis tabağına alarak soğumasını bekleyin (içindeki tarçını ve karanfilleri çıkarabilirsiniz).
  6. Dilerseniz sade, dilerseniz vanilyalı dondurmayla servis yapın.
Dondurmalı kuru incirli şeftali tatlısı
Sanırım şeftaliyi pişince daha çok sevdim!

*************************************

Sizlerle bir mutluluğumu da paylaşmak istiyorum.
13 Ağustos Cumartesi sabahı kahvaltı sonrası keyif çayımı içerken Akşam Gazetesi'nde Nedim Atilla'nın köşesinde Karaburun gezisi sırasında çektiğim fotoğrafları gördüm. Çekmemi ve göndermemi istediği için yayınlayacağını tahmin ediyordum ama yazısında benden ve blogumdan da bahsettiğini, hatta "Mor Çiçekler, Mor Üzümler Diyarı: Karaburun" adlı yazımdan uzunca bir bölümü alıntı yaparak blog adresimi de verdiğini görünce çok ama çok mutlu oldum!

Yazıyı görmemden hemen önce eski iş arkadaşım Nilgün'ün araması ve siteyle ilgili güzel sözler söylemesi, sonrasında da Tijen ablamdan gelen mesajla mutluluğum katlandı.

Yazmaya ve paylaşmaya devam etmem gerektiğini hissettirdiğiniz için hepinize içtenlikle teşekkür ederim!...

Yorum Gönder

 
Top