0




Dün Tijen abla ve Türkmen'le uzunca bir yazışma trafiği sonrasında "japie's delight" mı "milk tart" mı derken milk tart'ı denemeye karar verdim. Her ikisi de Güney Afrika'ya özgü lezzetler. Orada yaşayan sevgili arkadaşım Türkmen bu nefis tarifleri bana çok önceden göndermişti göndermesine de, arşivime kaydedilip zamanını ve sırasını bekleyen pekçok tarif arasına karışmaktan kurtulamamışlardı. Demek ki Cem İnaltong'un Güney Afrika seyahatinden dönmesi ve ablasına ben milk tart istiyorum diye tutturması gerekiyormuş!

Önce arşivde sırasını bekleyen japie's delight'a karar verildi, sonra Türkmen'in Güney Afrikalı iş arkadaşı Luscha'nın teyzesi kendi yaptıkları şekilde orjinal milk tart tarifini yollayınca (biraz da japie's delight portakal suyu gerektirdiğinden ve mevsimi olmadığından) hızla karar değiştirildi ve dün akşam milk tart büyük bir heyecan ve merakla denendi...

Türkmen milk tartın biraz güllaca, ama daha çok Laz böreğine benzediğini ve aslında bu lezzetleri (özellikle de "mis gibi tereyağı ile yapılmış bol fındıklı" Laz böreğini!) tercih edeceğini söylüyor, biraz da satırlarında hissedilen memleket özlemiyle... Ama sütlü tatlıları tıpkı benim gibi çok sevdiği için milk tarta da bayıldığını ekliyor. Gerçekten de güzel bir lezzet, özellikle hafif tatlılar aradığımız bu sıcak günlerde, bir süredir de sütlü tatlı yapmamış ve özlemişseniz seveceğinizi düşünüyorum!


Malzemeler*:

Taban için:
- 50 g tereyağı
- 30 g pudra şekeri (1,5 yemek kaşığı)
- Küçük boy 1 yumurta
- 90 g un (1/2 su bardağından biraz fazla)
- 25 g mısır unu (tepeleme 1 yemek kaşığı)
- 1/3 paket kabartma tozu
- Bir çimdik tuz

Dolgu malzemesi:
- 500 ml süt
- 25 g tereyağı
- 3 yumurta
- 80 g pudra şekeri (4 yemek kaşığı)
- 25 g un (tepeleme 1 yemek kaşığı)
- 20 g mısır unu (1 yemek kaşığı)
- 1/2 paket vanilya
- Bir çimdik tuz

* Mutfak terazisi olmayanlar için ölçü karşılıklarını parantez içinde belirttim ama yine de imkanınız varsa terazi kullanmanızı tavsiye ederim..

Tartın yapılışı:

1. Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini rengi açılıp kabarana kadar çırpın. Yumurtayı ekleyin.

2. Unu, mısır ununu, kabartma tozunu ve tuzu birlikte eleyin. Krema kıvamına gelen karışıma ekleyin, yoğurun.

3. 25 cm çapındaki yağlanmış fırın kabına (ben Borcam kullandım) bastırarak incecik yayın, kabarmaması için üzerinibirkaç yerden çatalla delin.

4. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dk (rengi açık kahve olana dek) pişirin.

Dolgu malzemesinin yapılışı:

1. Öncelikle süt ve tereyağını kaynayana dek ısıtın.

2. 1 bütün yumurtayı, 2 yumurta sarısını, pudra şekerini, tuzu, unu ve mısır ununu krep hamuru gibi yumuşak ve pürüzsüz bir karışım olana dek çırpın.

3. Bu karışıma kaynamış tereyağlı sütün bir kısmını ekleyin ve iyice çırpın. Sonra da kalan süte yavaş yavaş ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.

4. Ateşten alıp, 2 yumurtanın aklarını vanilya ile katılaşana kadar çırpıp ekleyin. Mikserle pürüzsüzleşene dek çırpın.

Son olarak, hazırladığınız dolgu malzemenizi pişirmiş olduğunuz tart hamurunuzun içine dökün, buzdolabına kaldırın. Orjinal tarifte buzdolabına kaldırmadan önce tarçın serpin diyordu ama ben unutmuşum. Siz dilerseniz sade dilerseniz tarçın serperek servis yapabilirsiniz...

Bu güzel tarifi göndererek günler sonra Kahve'yi şenlendiren sevgili Türkmen'e bir kez daha teşekkürler!


Yorum Gönder

 
Top