0

Mutfağımdan kek ve kurabiyeleri eksik etmemeyi her zaman severim de, özellikle kış mevsiminde daha sık yaparım. Bütün hafta boyunca yenmesi, bazı günler kahvaltı niyetine ofise götürülmesi, bazen fazlasının dondurucuya kaldırılması için, hemen her hafta bir kek pişer mutfağımda. Bu keki de geçtiğimiz haftalarda, çok soğuk günlerden birinde pişirmiştim, misler gibi baharat kokan bir kış keki özlemiyle... İlk dilimiyle sütlü kahve eşliğinde kahvaltı yapmış, o gün bize gelen kardeşlerime ikram etmiş, hatta kalanı da onlara paketlemiştim giderlerken. Kardeşimin "bu hayatımda yediğim en güzel keklerden biri abla" demesi, sevgilimin "çok lezzetli ve doyurucu bir kek" yorumu yapması, benim zaten her lokmada mest olmam sonucunda, tarifi bir an önce paylaşmaya karar verdim.

Malzemeleri epeyce bol bir kek bu.. Tavsiyem, malzemeden kısmayıp tamamını kullanmanız. Çok fazlaymış gibi görünüyor, ama kek hepsini kaldırıyor inanın. Ben bir tek anasonu çıkardım listeden, dileyen onu da koyabilir ama anason çok baskın bir baharattır ve açıkçası ben biraz tuzlulara yakıştırırım onu. Diğer baharatları baskılamasından korktuğum için koymadım. Ama dediğim gibi, tercih sizin. Kuşüzümünü ben 2 ufak paket almıştım ama 3/4 bardak kadar gelince üstünü kuru üzümle tamamladım. Siz de kuşüzümü ve kuru üzümü karıştırarak kullanabilirsiniz. Bir diğer önerim de şeker miktarı konusunda.. Tarifte 2 su bardağı şeker veriliyordu, ancak ben bu miktarın fazla tatlı olduğunu düşünüyorum. Eğer çok tatlı kek sevenlerden değilseniz 1,5 bardak şeker kullanın.

Tarifi Dr.Oetker kekun paketinin içinden kesip saklamıştım. Denediğim diğer tarifler gibi bunu da çok beğendim. Sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum. Evden kokusu 2 gün çıkmıyor:) Tam çay-kahve keyfi keki, yağmurlu bir kış gününde...


Malzemeler:

- 1 su bardağı kuş üzümü, ya da kuşüzümü-kuru üzüm karışımı
- 90 gr dövülmüş ceviz
- 1 baton (40 gr) bitter çikolata
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı muskat rendesi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı mahlep
- 3 yumurta
- 1,5-2 su bardağı toz şeker
- 125 gr tereyağı (oda ısısında)
- 200 ml süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket sade kekun (450 gr)

Yapılışı:

1. Üzümleri sıcak suda yarım saat bekletin. Bu arada çikolatanızı ufak parçalar halinde kesin, muskatı rendeleyin, karanfili havanda döverek inceltin, cevizleri de aynı şekilde hazırlayın.

2. Üzümlerin suyunu süzüp kağıt havlu arasında iyice kuruladıktan sonra derin bir kaba alın. Cevizi, çikolataları, baharatları ekleyin. Bu aşamada evde varsa 2-3 kaşık kadar likör ekleyebilirsiniz. Bende yoktu, eklemedim. (Eğer likör koyarsanız bir 15 dk dinlenmeye bırakın malzemeyi) Hepsinin üstüne 1/2 bardak kekunu ekleyip harmanlayın.

3. Başka bir kabın içinde yumurtalarla şekeri mikserle 5-6 dk boyunca çırpın. Tereyağı ve sütü ekleyip çok az daha çırpın. Vanilyayı ve kalan kekunu ekleyin. Sadece un gözden kaybolana kadar düşük devirde çırpıp mikseri çıkartın.


4. Hazırladığınız baharatlı karışımın 3/4'ü kadarını hamura ilave edin. Bir kaşık yardımıyla hamura iyice yedirin.

5. 28 cm. çapındaki kelepçeli bir kalıbın tabanına yağlı kağıt serin, kenar kısımlarını da yağlayın. Hamuru kalıba boşaltın. Üzerine kalan baharatlı karışımı serpin, fırına verin..

160 derecede, 1 saatten fazla sürede pişti benim kekim. 1 saat dolmak üzereyken kürdanla kontrol ettiğimde, içi tam pişmemişti. Bu yüzden üzerine alüminyum folyo örtüp biraz daha pişirdim. Aklınızda olsun, içi pişmeyip üzeri kızarmış olan kekler için bu iyi bir yöntemdir.


Piştiğinde böyle bir görüntüsü oluyor işte..
Kış bitmeden deneyin derim.
Hatta hiç beklemeyin, hemen bu haftasonu pişirin. Sonra da evi kaplayan o büyülü baharat kokusunun keyfini çıkarın...

Yorum Gönder

 
Top