Bu güzel kurabiyeleri anneler gününde Hayriye teyzeye giderken götürmek için yapmıştım. Yiyen herkes çok beğenmişti kurabiyelerimi. Tarif bir süredir yayınlanmak üzere bekleyenler arasındaydı. Son yazıma bu tarifi paylaşmak üzere başlamıştım aslında! Sonra bambaşka yönlere gitti dökülen kelimeler...
Kurabiye yapmak bana iyi geliyor. Ekmek yapmanın, kek çırpmanın iyi geldiği gibi. Sizlere de iyi geliyorsa, bugünlerde demlediğiniz çayların ya da kahvelerin yanında servis yapmak üzere kurabiye yapın. Mesela ufak bir alışverişe çıkmaya üşenmezseniz bu tarifi deneyin. Çünkü bu tarif için evinizde her zaman bulunan malzemelerin haricinde ekstralara ihtiyacınız olacak: Toz fındık, pirinç fındık ve kestane unu.
Toz fındık hemen hemen bütün kuruyemişçilerde ve aktarlarda bulunabiliyor. Aldıktan sonra kalanını cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Pirinç fındık da fındığın çok küçük parçalar halinde çekilmesiyle elde ediliyor. Yine aktarlarda bulabilirsiniz. Evinizde kendiniz de yapabilirsiniz, uygun bir parçalayıcınız varsa.
Kestane unu ise piyasada Kafkas markasıyla satılıyor. Belki büyük aktarlarda ya da doğal ürün satan dükkanlarda da bulunabiliyordur, bilmiyorum. Kafkas satış noktalarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. İstanbul'da bazı alışveriş merkezlerinde varmış. Kestane unu gluten içermediği için özel bir ürün. Çok da lezzetli. Ben açtığım paketle önce bir kek yaptım, lezzeti inanılmazdı. Paketin üzerinde yer alan bu kek tarifini sevgili Yasemin de denemişti. Kesinlikle tavsiye ediyorum, unu alırsanız bu keki de deneyin. Kestane ununun fiyatı malesef yüksek, ama özellikle gluten içermeyen tariflere ihtiyacı olanlar olabilir düşüncesiyle tarifi paylaşmak istiyorum. Kafkas'ın "Kestane Unlu Lezzetler" kitapçığından:
Malzemeler
- 3 su bardağı kestane unu
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 adet yumurta
- 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 çay bardağı toz fındık
- Üzeri için bir kase pirinç fındık
- Kestane unu, toz şeker, tarçın ve toz fındığı karıştırın. Tereyağı, yumurta ve kuru üzümü de ekleyin ve yoğurun.
- Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Pirinç fındıkları bir kaseye koyup hazırladığınız topları batırın ve üzerine yapışması için avcunuzda hafifçe sıkın.
- Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın, 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar pişirin.
Yorum Gönder