0



Brokoli son yıllarda "keşfedilen", kimilerince pek sevilmese de aslında çok farklı lezzetli pişirme yöntemleri olan ve tabi ki çok da yararlı bir sebze. Bizim evden kış aylarında hiç eksik olmaz! Kardeşi karnabahara göre daha çok sevilir ve daha çok yenir. Ben bu kış ilk kez çorbasını da yaptım ve çok sevdim. Başka neler yapılır brokoliden? Kızartabilirsiniz, hafif haşlayıp salatasını yapabilirsiniz (annem çok yapar, haşlanmış brokoli dalları üzerine zeytinyağı-limon-sarımsaktan oluşan bir sos gezdirdiniz mi tamam), makarnanıza koyabilirsiniz, hatta ben bir kere sulu yemeğini bile yapmıştım:)

Ama brokoliye en yakıştırdığım, hani parmak yedirtecek cinsten, sevmeyene gerisini arattıracak bir yemek sorarsanız; fırında nar gibi kızarmış, beşamel soslu, bol tulum peynirli, kekikli brokoli derim ben, kısacası annemin fırında brokolisi!

Herkese kendi annesinin yemeği dünyanın en güzel yemeğiymiş gibi gelir, biliyorum. Bu yemeğin benim için bu kadar güzel olma sebebi belki de budur! Belki soğuk kış akşamlarında eve çok üşüyerek ve çok aç geldiğimde fırından yükselen o müthiş kızarmış peynir & kekik kokusu (bkz: küçük mutluluklar!:) sebeptir buna. Tarifini brokoliyi nasıl yapsak diyen o kadar çok kişiye verdim ve o kadar güzel yorumlar aldım ki artık blogda da sizlerle paylaşmalıydım. Pazarlarda bol bol brokoli var kış boyunca. Bu yemeği yapmak fazla vaktinizi de almayacak. Artık ister zevkinize göre beyaz şarap, ister portakal suyu (çok yakışıyor!), ister bir kase yoğurt ve yeşil salatayla servis yapın. Başka yemek aramayacaksınız! Hatta pizzayı çok seviyor ama kalorisinden korkuyorsanız, bu yemek pizzayı hiç aratmayacak sağlıklı ve leziz bir alternatif olabilir size. Ne ilgisi var canım pizzayla diyorsanız deneyin derim:)

Malzemeler:

- 1/2 kg brokoli
- 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- 1 yumurta (tercihe bağlı)
- 1 kahve fincanı haşlanmış mısır
- 3/4 su bardağı tulum / kaşar peyniri rendesi
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı:

1. Brokoliyi dallarına ayırın, buharda hafifçe haşlayın. Tuzu sebzenin içine işleyebilmesi için haşlama sırasında serpin. Sap kısımlarına çatalla dokunduğunuzda yumuşadıysa haşlama yeterlidir. Yağlanmış bir borcama brokolileri sıralayın.

2. Beşamel sos için zeytinyağında unu kavurun. Sütü azar azar ekleyin, sos kıvamına gelinceye dek tel çırpıcıyla sürekli karıştırın. Karabiber ekleyin. Yumurta tercihe bağlı, yani kullanmayabilirsiniz. Daha besleyici bir yemek olmasını isterseniz sosu ocaktan alıp bir süre ılımasını bekledikten sonra yumurtayı ekleyin (annem benim protein ihtiyacım için genelde yumurta ekliyor).

3. Sosu bir kez daha çırparak brokolilerin üzerine gezdirin. Üzerine haşlanmış mısırları serpiştirin. Üstünü tulum ya da kaşar peyniri rendesi ile kaplayın (peynir miktarını zevkinize göre artırabilirsiniz). En son kekiği serpin.

4. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında peynirler iyice kızarana dek pişirin.


Yorum Gönder

 
Top