0
Malzemeler:
6-7 adet haşlanmış lahana yaprağı, 1 su bardağı düğü (ince bulgur), 1 orta boy soğan, 1/2 demet maydonoz, 1 yemek kaşığı salça, 200 gr. kıyma, karabiber, tuz, fesleğen, 1 kepçe sıvı yağ

Yapılışı:
İnce ince yemeklik doğradığımız soğanı, yine aynı şekilde kıydığımız maydonozları, salçayı, kıymayı, yağımızı, baharatlarımızı, tuzumuzu ve düğüyü karıştırıp bir kabın içerisine arada da harcımızın çok sert olmaması için ılık su ilave ederek yoğuralım. Hazırlamış olduğumuz bu içi haşladığımız ve 3-4'e böldüğümüz lahanaların içine yerleştirip kenarlarını kıvırmadan saralım. Bu arada kenarlarını kıvırarak da yapabilirsiniz, ama bu işlem baya bir uzun sürdüğü için ben böyle yapıyorum ve dağılma gibi bir sorunlada karşılaşmıyorum. Sardığımız dolmaları bir tencerenin içine dizelim ve içine yeteri kadar kaynar su ekledikden sonra yarım saat-1 saat arası lahanalar pişene kadar durduralım. Ocakdan indirmeden 10 dakika kadar önce biraz sıvı yağın içinde biraz salçayı kavurup tenceremizin içine ilave edelim. Böyle yapınca daha güzel olduğuna inanıyorum. Yanında garnitür olarak yoğurt veya salatayla servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun...
* Lahana:
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Yaslanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum'un saglıklı bir cilt verdiği belirtiliyor.

Yorum Gönder

 
Top