0




Geçenlerde buzdolabında duran ve hatta epeydir durduğu için artık acilen pişirilmesi gereken kabakları nasıl kullanacağımızı sordu annem. Kavurmasını yapsan olmaz mı şeklindeki yanıtım pek cazip gelmemiş olacak ki annem yüzüme bakmayı sürdürdü. Tamam tamam dedim, ben fırında birşeyler yaparım onlarla.

Bizde fırın yemeklerini genelde ben yaparım, annem genelde ne bulursa kavurur veya sulu yemeğe dönüştürür:) Gerçi fırında brokoli gibi şaheserleri de yok değildir (anne kuşumun hakkını yer miyim hiç?) ama o fırın yemeği olarak genelde et yemekleri yapar, o da nadiren. Sebzeleri fırınlamak da bana düşer.

Bu yemeği yorgun geçen bir Pazar günü sonrasında akşam yemeği olarak hazırladım. Buzdolabındaki kabaklar da tam 6 taneydi ve tümünü tek tarifte kullanabildiğim için sevindim. Tarifi Sahrap Soysal'ın Hürriyet'teki köşesinde görüp bir ara denemek için kesmiştim. Hem değişik hem de çabuk tarafından ne yapayım diye arşivime bakarken hemen karşıma çıkınca çok mutlu oldum. Lezzetli bir yemek oldu, eğer fırında pişen peynirli yemekleri seviyorsanız denemenizi öneririm. Fazla da vakit almıyor.

Tariflerine ilginç isimler vermeyi seven Sahrap hanım bu tarifini "Egeli Fırın Kabak" olarak isimlendirmiş. Kulağa hoş geliyor değil mi?

Malzemeler:

- 6 adet orta boy kabak
- 1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (yağsız peynir kullandım)
- 1/2 demet ince kıyılmış dereotu

Beşamel sos için:

- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı karabiber, tuz

Üzeri için:

- Rendelenmiş kaşar peyniri (dilediğiniz miktarda)
- Pul biber

Yapılışı:

1. Sos için tereyağını eritin, unu ekleyip sararıncaya kadar karıştırarak kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyin, çırparak karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip kısa bir süre daha pişirin ve ocaktan alın.

2. Büyükçe bir tencerede tuzlu su kaynatın. Kabakların dışını kazıyıp uzunlamasına ince bir kapak kesip çıkartın. Tatlı kaşığı ile içlerini biraz daha oyun. Bu şekilde hazırladığınız kabakları kaynayan suya atıp 10 dk kadar haşlayın.

3. Yumuşayan kabakları sudan çıkarıp süzülmeleri için bir müddet süzgeçte beklettikten sonra hafif yağlanmış bir borcama alın. Beyaz peynir ve dereotunu karıştırarak hazırladığınız içi kabakların ortalarına paylaştırarak doldurun.

4. Kabakların üzerine beşamel sosu dökün, bir miktar kaşar peyniri serpip pul biber gezdirin. 175 derece ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar pişirip sıcak servis yapın.


Not: Kabakların içini oyarken çıkan parçaları ziyan etmek istemezsiniz biliyorum. Onları annemin yaptığı gibi daha sonra kullanmak üzere bir poşete koyup buzdolabına kaldırın. Daha sonra ister herhangi bir kabak yemeğine ya da çorbasına, isterseniz böreğinize ya da mücverinize eklersiniz...

Yorum Gönder

 
Top