0



Her yiyeceğini evde yapanlar klübümüzün (!) bugünkü tarifi zeytin ezmesi. Bu dilimi sizin için hazırladım, almaz mıydınız?

Zeytin ezmesi ne muhteşem birşeydir!
Şöyle güzel kızarmış bir dilim ekmeğin üzerine kalınca bir tabaka sürersiniz. Keyifli bir ısırıktan sonra bir yudum da çay alırsınız... Ya da misafirleriniz geldi ikindi çayına, küçük küçük kestiğiniz tost ekmekleri üzerine zeytin ezmesi sürer, sevimli kanapeler hazırlarsınız çabuk tarafından. Sonra tarifin sahibi der ki, bir kadeh şarap keyfiniz varsa, zeytin ezmeli ekmek dilimleri o güzel şarabın yanında dost sohbetlerine eşlik edebilir!

Benim ilk ev yapımı zeytin ezmesi denememdi bu. Tarif Tijen İnaltong - Bir Ot Masalı kitabından. Geçen Pazar kahvaltısı için sabah kalkınca hazırladım ve bir yandan da zeytin çekirdeklerini akşamdan çıkartmamış olduğum için kendime kızdım. Size önerim -çekirdeksiz zeytin kullanmayacaksanız eğer- çekirdek çıkartma işlemini boş vakitinizde, mesela akşam otururken halletmeniz. Yoksa sabah sabrınız zorlanabilir:)

Tijen abla belki nedenini daha iyi bilir ama benim ezmem gördüğünüz gibi biraz parçalı kaldı. Püre haline gelene dek zeytinyağı eklenmesini öneriyordu kitapta ama açıkçası o kadar yağlı olmasını istemedim, belki nedeni budur. Bir diğer nedeni de mutfak robotumuzun bu kadar yapabilmesi olabilir tabi:) Sonuçta yine de ekmeğe rahat sürülüyordu, o nedenle pek önemsemedim kıvamını.

Gelelim lezzetine!
İşim nedeniyle iyi zeytin ezmesini ve tabi kötüsünü de iyi bildiğimden tadı hemen damağıma uydu ve tanıdık geldi. Birer lokma aldıktan sonra annemle birbirimize bakıp onay verdik. Tamamdır, biz artık zeytin ezmemizi evde yaparız! Sonra makarnalar da yaparız bundan (Oya Hanım'ın bir ara mail grubumuzda anlattığı bol zeytin ezmeli dehşet bir makarna tarifi vardı, yazsa sitesinde keşke!) , öğleden sonra acıkmaları için atıştırmalık kanapeler hazırlarız, kahvaltıda da yeriz tabi..

Son olarak bir de ufak not. En lezzetli zeytin ezmesi en lezzetli zeytinlerden yapılır. Piyasada tanımadığınız bilmediğiniz markaların zeytin ezmelerini lütfen almayın, yemeyin. Ellerinde kalmış en kötü ve ezilmiş zeytinlerden yapılabiliyorlar!

Malzemeler: (1 kase için)

- 350 g çekirdeksiz siyah zeytin (ben 250 g kadar kullandım)
- 60 g ançuez-arzuya göre (ben kullanmadım)
- 1 çorba kaşığı kapari turşusu
- 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2-3 diş dövülmüş sarımsak
- 1 çay kaşığı kekik
- Arzu ettiğiniz miktarda taze çekilmiş karabiber




Bilmeyenler olabilir diye fotoğrafını çektim, kapari böyle birşey..

Yapılışı:

Bütün malzemeyi mutfak robotuna koyup karıştırın. Ezme püre haline gelene kadar gerekirse azar azar zeytinyağı ilave edin. Bir kaseye alıp kızarmış ekmek dilimleriyle birlikte servis edin.



Zeytin ezmenizi kapaklı cam bir saklama kabına koyup buzdolabında saklayın. Eğer uzun süre dayansın isterseniz üzerini ince bir tabaka zeytinyağı ile kaplayabilirsiniz...

Yorum Gönder

 
Top